Laatste nieuws
Vanavond Opsporing Verzocht
Het televisieprogramma Opsporing Verzocht besteedt vanavond, 13 november, aandacht aan een...
’s Heeren Loo start samen met ROC Mondriaan in regio Den Haag en Leiden een praktijk-gestuurde...
Gemeente Ermelo en 's Heeren Loo tekenden maandag 5 november een samenwerkingscontract voor...

's Heeren Loo viert Dag van de Kinderrechten

Op woensdag 20 November viert 's Heeren Loo op locatie De Hartenberg in Wekerom de internationale Dag van de Kinderrechten. Op deze datum in 1989 is het Kinderrechtenverdrag door de Verenigde Naties aangenomen. Hierin zijn de kinderrechten vastgelegd, die ook gelden voor kinderen met een verstandelijke beperking. Maar vaak zijn ze hier niet van op de hoogte. Daarom besteedt 's Heeren Loo op 20 november van 13.30 tot 17.00 uur aandacht aan de belangrijkste kinderrechten.

Programma

Tijdens een workshopmiddag maken kinderen, jongeren en begeleiders op speelse wijze kennis met een aantal belangrijke kinderrechten. Uitgangspunt zijn de twaalf belangrijkste rechten, die de kinderombudsman in Nederland heeft aangeven. Ieder kind kan twee workshops volgen en kiezen uit: 

Recht  Inhoud workshop
Recht op inspraak Onder begeleiding van een cliëntcoach gaan de kinderen toneel spelen om te oefenen met het geven van hun mening.
Recht op eigen geloof Onder begeleiding van een dominee en pastoraal medewerker gaan kinderen in gesprek. Wat is geloven en wat hoort daarbij? Verschillende elementen die bij geloven horen worden uitgelicht, zoals: muziek, verhalen en feesten.
Recht op identiteit Een amateur fotografe maakt foto's van ieder kind, die zij direct afdrukt. De kinderen kunnen de foto versieren en een collage maken rondom dit thema.
Recht op gezondheidszorg Onder begeleiding van een verpleegkundig specialist, kunnen kinderen verschillende medische attributen ervaren. Hierbij wordt eventueel gebruik gemaakt van een handpop of beer.
Recht op voeding Onder begeleiding maken kinderen gezonde smoothies en krijgen uitleg over voeding.
 Recht op kleding Onder begeleiding kunnen kinderen zich verkleden en verschillende manieren van kleden ervaren (te grote of te kleine kleding).

Voor begeleiders is er één workshop. Zij krijgen een soort speeddate met de twaalf kinderrechten die gekozen zijn door de kinderombudsman in Nederland. Het doel is dat begeleiders in korte tijd duidelijk krijgen met welke rechten zij rekening dienen te houden en waar nog wensen en dromen liggen ten aanzien van kinderrechten op de locatie.

Hoe gaat het daarna verder?

De Kinderrechtendag is de start van het Kinderrechtenproject in 2014. Dan gaat 's Heeren Loo regio Gelderland Midden maandelijks aandacht besteden aan een kinderrecht, zodat cliënten en begeleiders zich de rechten eigen kunnen maken. Aan het begin van het jaar krijgt iedere locatie waar kinderen verblijven een map. Iedere maand krijgt iedere locatie een kinderrecht en werkvormen toegestuurd. Gaandeweg het jaar wordt op die manier de map gevuld met de twaalf kinderrechten, zodat aan het einde van 2014 de map gevuld is met kinderrechten en werkvormen.Reacties

Er zijn nog geen reacties. Word de eerste.