« Terug

Als je woont op een groep leer je veel en doe je ook leuke dingen

Als je woont op een groep leer je veel en doe je ook leuke dingen

"Gelukkig leer ik boos worden hier op de groep een beetje af."

Kim (9 jaar) en Lisanne (12 jaar) wonen op een kindergroep. Ze hebben een heel groot huis. Dat moet ook wel, want er zijn nog vier jongens en meisjes en ook de groepsleiding heeft een eigen kamer. Ze eten samen. Ze springen samen trampoline. Ze kijken samen televisie. En ze spelen samen op de Wii. En soms zijn ze lekker alleen op hun eigen kamer. Want dat kan natuurlijk ook.

Kim: "Alle kinderen staan 's ochtends samen op. Na het ontbijt fietsen we ieder naar onze eigen school. Ik moet wel 10 kilometer fietsen. Sommige kinderen zitten dichtbij op school. Soms spreken we uit school af met vriendjes en vriendinnetjes, maar we kunnen ook spelen met de andere kinderen op de groep. Dat is lekker makkelijk als je met meerdere kinderen samenwoont." Als je woont op een groep leer je veel en doe je ook leuke dingen. Soms een dagje uit en soms zelfs een hele vakantie. De kinderen van de groep van Kim en Lisanne gaan deze zomer naar Oostenrijk. Samen spelen, luieren op pad bijvoorbeeld om te gaan rodelen. Misschien komt het zelfs van een ontbijtje op bed. Maar wie gaat wie verrassen? Daar zijn Kim, Lisanne en begeleider Sanne het nog niet over eens.

Lisanne

Lisanne woont alweer negen maanden op de groep. Haar moeder woont zo'n 20 kilometer verderop. Daar gaat ze elk weekend naartoe. "Ik zie dan mijn moeder, mijn broer en mijn oude vriendinnen. En natuurlijk mijn konijn. Dat vind ik fijn. Op zaterdag heb ik ook altijd korfbalwedstrijden. Jammer genoeg kan ik niet meer bij de trainingen zijn. Die zijn doordeweeks. Maar de wedstrijden in het weekend gaan gewoon door."

De meeste kinderen van de kindergroep gaan om het weekend naar huis. De groepsleiding spreekt dat vooraf goed door met de ouders en maakt duidelijke afspraken. En ook als de kinderen terugkomen wordt besproken hoe het is gegaan. Zo krijgen de ouders nog wat mee van de regels op de groep en de groepsleiding van het leven thuis.

Kim

De moeder van Kim woont wat verder weg. Maar dat maakt niet uit. Haar moeder haalt haar elk weekend op. Kim ziet dan ook haar zusje die nog thuis woont. "Mijn zusje probeert mij altijd na te apen. Als ik boos word, wordt zij ook boos. Gelukkig leer ik dat boos worden hier op de groep nu een beetje af."

Begeleiding

Bij de kindergroep werken acht begeleiders. Een van hen is Sanne. Sanne is nu nog stagiair maar hoopt binnenkort vast op de groep te komen. "Ik vind het heel erg leuk om met de kinderen te werken. Je ziet ze in hun tijd bij ons echt groeien. Ze leren heel veel en worden echt sterker. We maken met de kinderen duidelijke werkdoelen, bijvoorbeeld ‘alleen naar school gaan' of mijn eigen kamer opruimen'. Maar we leren de kinderen bijvoorbeeld ook om voor zichzelf op te komen of minder snel boos te worden. Regeltjes lijken misschien niet zo leuk, maar de kinderen vinden het uiteindelijk toch altijd fijn als we zorgen voor rust en structuur.

Sommige kinderen wonen een jaar op een kindergroep, anderen wel vijf jaar. Kinderen gaan na hun vertrek naar huis, stromen door nar een pubergroep of gaan bijvoorbeeld nar een pleeggezin. Dat is soms best even slikken. Sanne: "Als begeleider bouw je natuurlijk een band op met de kinderen. Toch weet je altijd dat je ze weer moet loslaten. Dat moment komt hoe dan ook. Het is fijn als je dan ziet dat ze een goede tijd bij ons hebben gehad."

Om privacyredenen zijn geen echte namen gebruikt.