« Terug

Altijd iemand om mee te voetballen

Altijd iemand om mee te voetballen

"Het is hier echt leuk, we doen veel activiteiten."

"We wonen met acht kinderen op de groep, drie meiden en vijf jongens. De jongste is twaalf, de oudste 16. "Eten enzo doen we samen. Soms is het hier best druk," vertellen Mike (12 jaar), Joris (15 jaar) en Lisa (16 jaar). "Maar het is echt leuk, want we doen veel activiteiten. Er is altijd wel wat te doen."

"Altijd iemand om mee te voetballen"

"Als je hier net komt wonen, moet je erg wennen," vertelt Jesse, "zodra je aansluiting hebt bij de groep komt alles het goed." De kinderen van de groep doen veel samen: een potje kaarten, playstationnen, maar het leukste is volgens Mike en Joris toch echt wel voetballen in het kooitje in de buurt. "Dat is echt fijn hier; er is hier altijd wel iemand om mee te voetballen."

Naast activiteiten in en om huis, gaan de kinderen van de groep ook regelmatig samen weg. Mike: "Laatst zijn we nog naar Walibi geweest en binnenkort gaan we op kamp naar een groot park in België. Joris: "Thuis kan dat niet zo gemakkelijk, daar hebben we geen sponsors."

"Ik kijk vooruit"

Lisa is bijna nooit te vinden in het populaire voetbalkooitje, zij gaat meestal verder weg, naar haar vriendinnen van school. Of haar vriendinnen komen bij haar. Groepsleider Karen daarover: "Vrijheden van kinderen zijn bij ons sterk individueel bepaald. Niet iedereen kan zomaar lang wegblijven. Kinderen moeten met afspraken kunnen omgaan. Lisa kan dat."

Lisa woont alweer een tijdje bij Arkemeyde. Met haar voogd en de begeleiding kijkt ze nu vooruit naar mogelijkheden voor kamertraining. "Ik vind het hier fijn, maar wil nu ook dingen voor mezelf. Eén keer in de week kook ik al alleen. Er komt dan altijd iemand van de groep bij me eten."

"Heel verschillende kinderen"

De jongeren op de groep zijn volgens de groepsleider allemaal heel verschillend. "Er zijn jongeren met ADHD, hechtingsstoornis, ODD, PDD NOS, noem maar op. Sommige hebben al heel wat meegemaakt. Andere weer wat minder. Sommige kinderen zijn door de rechter bij ons geplaatst, andere komen hier vrijwillig. Belangrijk is dat wel elkaar altijd op een nette manier aanspreken en een voorbeeld nemen aan elkaars goede dingen."

"Niet vaak thuis"

Mike, Joris en Lisa voelen zich thuis op de groep. Ze missen natuurlijk wel hun echte thuis. Joris: "Ik vind het moeilijk als de andere kinderen van school lekker naar huis gaan, dat zou ik dan ook wel willen."

Om privacyredenen zijn niet de echte namen van de jongeren gebruikt.