Laatste nieuws
Maarten Hijink, Tweede Kamerlid van de SP liep dinsdag 10 juli mee met de nachtzorg in Noordwijk....
Bartiméus en 's Heeren Loo intensiveren vanaf vandaag hun samenwerking in de ondersteuning...
Geen dag is hetzelfde voor cliënten bij ‘s Heeren Loo. Dat is te zien in de nieuwe parkfilm van...

Brede Zorgschool in Tiel: Unieke voorziening in Nederland

De Brede Zorgschool de Cambier in Tiel is een feit. Donderdagmiddag 26 maart heeft wethouder Laurens Verspuij van gemeente Tiel samen met Iwan, leerling van de school en Celeste, cliënt bij Kind- en Jeugdcentrum Flipje, deze unieke voorziening officieel geopend. Vele belangstellenden kwamen langs om een kijkje te nemen. Zij kregen een persoonlijke rondleiding door leerlingen en cliënten. 's Ochtends is ook het Cruyff Court bij de school officieel geopend. Dit gebeurde door Niels Meijer, directeur van de Cruyff Foundation met twee leerlingen van de Brede Zorgschool.

Sinds september combineert de Brede Zorgschool speciaal onderwijs, zorg en begeleiding. Kinderen en jongeren met een ontwikkelingsachterstand en of een verstandelijk beperking kunnen zich hier volop ontwikkelen. Alles vindt namelijk plaats onder één dak aan de hand van het principe één kind één plan. In hun eigen tempo en op hun eigen manier leren ze zelfstandig te worden en op zoek te gaan naar hun eigen plek in de maatschappij.

Keten van mogelijkheden

De Brede Zorgschool in Tiel is een samenwerking tussen Brede Zorgschool de Cambier, school voor speciaal onderwijs, en Flipje, het Kind- en Jeugdcentrum van 's Heeren Loo Rivierenland. Dankzij deze samenwerking ontstaat er een keten van mogelijkheden voor mensen van 0 tot 30 jaar die een verstandelijke beperking hebben. Om te beginnen is er het Kinderdagcentrum Flipje: hier worden kinderen in de leeftijd van 0 tot 5 jaar opgevangen, onderzocht, gediagnosticeerd en zo nodig behandeld. Daarna kunnen de kinderen doorstromen naar het speciaal (voortgezet) onderwijs bij de Cambier. Ook is er bij Flipje buitenschoolse opvang: voor- en naschoolse opvang en de mogelijkheid om te logeren. En als de leerlingen school hebben afgerond en ze toe zijn aan een volgende stap naar zelfstandigheid, kunnen ze doorstromen naar de appartementen van het kamertrainingscentrum in hetzelfde pand.

Één kind één plan

In deze keten van mogelijkheden staat de ontwikkeling van het individuele kind centraal. Stap voor stap, of het nu grote zijn of kleine, vindt het kind zijn weg naar een steeds grotere zelfredzaamheid en zelfstandigheid. Dat gebeurt in een veilige en vertrouwde omgeving. Zorgmedewerkers van Flipje helpen in de school bij de zorg voor en begeleiding van de leerlingen. Zo krijgen de leerlingen zelden te maken met vreemde gezichten. Alles gebeurt onder één dak en volgens het principe één kind één plan.

Partners, waaronder Cruyff Foundation

De Brede Zorgschool is een initiatief van de Cambier van Nooten school en ´s Heeren Loo Zorggroep. De gemeente Tiel heeft het plan financieel ondersteund. SVT (Stichting Volkshuisvesting Tiel) is de projectontwikkelaar van het project, waarin ook reguliere appartementen zijn gehuisvest. Een groot aantal sponsoren heeft bijgedragen aan de speeltoestellen op het belevingsplein. De Cruyff Foundation heeft op de binnenplaats van de school een Cruyff Court gerealiseerd.

Meer weten?

Bekijk het filmpje hieronder of lees de folder. Heb je nog specifieke vragen, neem dan contact op met Emmy Stokkers, coördinator Brede Zorgschool, e-mail: [email protected].
Reacties

Er zijn nog geen reacties. Word de eerste.