Laatste nieuws
's Heeren Loo start met Augmented Reality (AR) om de toepasbaarheid ervan in de...
Vandaag, woensdag 10 oktober is het 'de dag van de duurzaamheid'. Vandaag is ’s Heeren...
Prachtig weer, een gastvrije ontvangst en volop belangstelling van bezoekers uit de wijde omtrek;...

"De bewogenste nacht van mijn leven"

"Dit is waarschijnlijk de bewogenste nacht van mijn leven." Zo begint een brief uit 1943 van de 20-jarige Remi Frank, leerling-verpleger in de Joods-psychiatrische inrichting Het Apeldoornsche Bosch. Vandaag de dag is hier 's Heeren Loo locatie Groot Schuylenburg gevestigd. Het terrein in Apeldoorn kent een indrukwekkende geschiedenis, die nu in de vorm van foto's, brieven en een audiotour tot leven wordt gebracht.

In de nacht van 20 op 21 januari 1943 werd de Joodse instelling onder leiding van nazi’s leeggehaald. Wat volgde was een transport naar Auschwitz van meer dan 1.400 mensen. Niemand overleefde. Dit jaar is het 75 jaar geleden dat Het Apeldoornsche Bosch door de Duitse bezetter ontruimd werd. Deze herdenking vormt de aanleiding voor een bijzondere tentoonstelling en audiotour. ‘Het Apeldoornsche Bosch; zij woonden hier’ is een samenwerking van het Comité Herdenking Apeldoornsche Bosch (onderdeel van de Stichting Bevrijding ’45), CODA en ’s Heeren Loo.

Een wereld op zich

De tentoonstelling in gebouw Hannah (één van de monumentale panden die overgebleven is uit die tijd) en de audiotour over het terrein beschrijven het leven in de Joods-psychiatrische inrichting in de periode 1909 tot 1943. Het was een wereld op zich, met een synagoge, keuken, wasgebouw, maar ook een schilderwerkplaats, smederij, een korfbalvereniging en volkszangavonden. De instelling richtte zich op de zorg voor een kwetsbare groep mensen. De audiotour werkt in chronologische volgorde toe naar het slot, de ontruiming van de instelling in 1943.

Opening

Op zondag 4 februari openden Rabbijn Jacobs en Jan te Loeke, regiodirecteur van ’s Heeren Loo Apeldoorn, gezamenlijk de tentoonstelling in gebouw Hannah. Rabbijn Jacobs was aanwezig namens zijn vader, Opperrabbijn Jacobs, die helaas verhinderd was. De Rabbijn sprak tot de aanwezigen met de woorden van zijn vader: “Het is geweldig dat de namen van toen zijn vereeuwigd in deze tentoonstelling. Zo komen zij een beetje thuis. Hun herinnering krijgt nu een soort rustplaats.” Jan te Loeke: “Vandaag de dag verlenen we op deze plek nog steeds zorg aan een kwetsbare groep mensen. Dat verenigt ons. Ik hoop dat we hiermee de herinnering levend houden.” Rabbijn Jacobs opende de tentoonstelling met een gebed. De genodigden kregen hierna alle gelegenheid om de beelden en brieven van toen te bekijken.

Meer informatie

De tentoonstelling is t/m 31 mei te zien in gebouw Hannah (Laan van Groot Schuylenburg 310). De audiotour en informatiepanelen op het terrein blijven. Toegang is gratis en voor iedereen. Kijk voor meer informatie over openingstijden en startpunt audiotour op www.coda-apeldoorn.nl/apeldoornschebosch.

‘Het Apeldoornsche Bosch, zij woonden hier’ is mede mogelijk gemaakt door de Gemeente Apeldoorn, de Stichting WO2 Gld, Stichting Rebekka Grunwald-Wagenaar, Erfgoedplatform Apeldoorn en Ieders Museum. Met dank aan Herinneringscentrum Kamp Westerbork.Reacties

Er zijn nog geen reacties. Word de eerste.