Laatste nieuws
In de medische en academische wereld komt er steeds meer aandacht en specialistische zorg voor...
De Coöperatie Boer en Zorg en 's Heeren Loo gaan samenwerken. Zodat cliënten die op een...
Op 9 mei 2018 is het feest bij Boerderij Kakelhoeve. Dan wordt er namelijk het...

De zomer van Leendert: binnen voor de buis

Een avondje barbecuen op het strand, borrelen op het terras of een boek lezen in de achtertuin. Dat klinkt als een ideale besteding van de zomervakantie, toch? Maar niet voor iedereen. Leendert van Dam, gedragswetenschapper in Julianadorp, zit iedere avond binnen voor de tv: hij kijkt de Tour de France.

Grand départ in Rotterdam

En dat doet hij al vele jaren. Zijn fascinatie voor het wielrennen begon als scholier: “Zomer na zomer luisterde ik radio Tour de France tijdens vakantiewerk. Het commentaar van Theo Koomen was onvergetelijk.” De liefde voor het fietsen heeft meer opgeleverd dan alleen stressmomenten bij de massasprint en een Tour de France hoedje: een schoonzoon met Canadese wortels! Leendert vertelt dat de vonk oversloeg tijdens de start van 'de Tour' in Rotterdam (2010): “Ik was daar met mijn gezin, maar even tussen jou en mij; ik was vooral met het wielrennen bezig. Ik had niet door wat er zich om mij heen afspeelde.” Op een gegeven moment zag Leendert dochter Suzanna praten met een jongeman: “Op dat moment had ik er weinig aandacht voor. Nu is hij mijn schoonzoon.”

Ideale schoonzoon

“Daar kijk je van op zeker?”, zegt Leendert lachend. “Na de ontmoeting bij de Tour heeft Keir mijn dochter opgespoord via Hyves, de in vergetelheid geraakte voorloper van Facebook.” De Canadese Keir was op dat moment in Nederland om te proberen een contract te krijgen bij een Europese profploeg. Gelukkig had hij niet alleen tijd voor het fietsen: “Keir vroeg of Suzanna hem wilde rondleiden door Amsterdam. Vanaf dat moment ging het volle bak, om maar een wielerterm te gebruiken. Inmiddels zijn ze gelukkig getrouwd. En wil je een saillant detail weten? Als aspirant profwielrenner kent hij alle ins en outs uit het wereldje. Een ideale schoonzoon!”

Risicoloze voorspelling

Ideaal omdat je samen met hem 'de Tour' kan kijken, Leendert? “Sinds mijn dochter en hij in Maastricht wonen, komt dat samen kijken nog maar zelden voor helaas. Ik ben dus op mezelf aangewezen.” Op de vraag wie er dit jaar gaat winnen, hoeft Leendert niet lang na te denken: “Het is een beetje een risicoloze voorspelling, maar ik denk dat Froome gaat winnen. Hij heeft een sterke ploeg om zich heen en tot nu toe rijdt hij op z’n minst goed genoeg.”

Kijk jij net als Leendert ook de Tour de France deze zomer? Wie denk jij dat er gaat winnen? Laat het ons weten!Reacties

Nadine
Ik voel een tour de france op de rolstoelfiets met één van de EMB-cliënten aankomen Leendert.
Geplaatst op 18-7-17 13:06.
Leendert
Als jij meefietst. Nadine.
Geplaatst op 19-7-17 10:21 in antwoord op Nadine.