Laatste nieuws
Ook mensen met een verstandelijke beperking mogen op 21 maart a.s. stemmen voor de gemeenteraad....
Elk gezinshuis is uniek
In gezinshuizen wonen kinderen of jongeren die door omstandigheden niet meer thuis kunnen wonen....
"Dit is waarschijnlijk de bewogenste nacht van mijn leven." Zo begint een brief uit...

Documentaire 'Net zo vrij als jij!': een bevrijdingsverhaal

Maandagavond 13 januari werd op de radio bekend gemaakt dat een claim is ingediend door de moeder en advocaat van Brandon. 's Heeren Loo Zorggroep heeft vorige week deze claim ontvangen.

Uit het interview met moeder blijkt dat het goed gaat met Brandon. Daar zijn wij blij om. Of hij al dan niet, zoals in de claim beschreven staat, blijvende schade of letsel heeft opgelopen zal worden onderzocht door specialisten die waarschijnlijk bij de schadeclaim betrokken worden. 's Heeren Loo Zorggroep is helaas door de programmamakers niet gevraagd om te reageren voorafgaande, of tijdens de uitzending.

Sinds de televisieuitzending van 18 januari 2011 is er veel veranderd binnen 's Heeren Loo Zorggroep. De situatie rondom Brandon was voor onze organisatie een dieptepunt en een keerpunt. De zorg voor hem was weliswaar verantwoord, maar op dat moment niet de zorg die wij hem het liefst hadden willen geven.

De uitzending leidde tot maatschappelijke discussie rondom vrijheidsbeperkingen en tot een versnelling binnen de organisatie om vrijheidsbeperkingen af te bouwen. Zo startte 's Heeren Loo Zorggroep de campagne ‘Net zo vrij als jij'. Deze campagne gaat over bewustwording met als doel afbouw van vrijheidsbeperkingen. Tijdens deze campagne zijn veel initiatieven ondernomen om medewerkers bewust te maken en zijn er stappen gezet om de visie in de praktijk toe te passen. Zo werd het aantal onrustbanden in twee jaar tijd teruggebracht van 150 naar 15, en zijn we druk bezig om ook de laatste 15 af te bouwen.

Een belangrijk onderdeel is bewustwording rondom het thema vrijheidsbeperkingen. Daarom heeft 's Heeren Loo Zorggroep hierover een documentaire laten maken. Cliënten, hun families, medewerkers en deskundigen laten zien wat er gebeurt als je het aandurft om vrijheidsbeperkingen af te bouwen. Het resultaat is deze documentaire over vrijheidsbeperkingen. De film gaat op donderdag 16 januari in première in Ermelo.

Het doel van de documentaire is om een belangrijk onderwerp, leven in vrijheid, in relatie tot een belangrijke groep burgers met iedereen te delen. 's Heeren Loo Zorggroep wil op die manier een bijdrage leveren aan het maatschappelijk debat rondom het thema vrijheidsbeperkingen. De film wordt ook gebruikt voor scholing en presentaties.

Het radio interview kunt u hier beluisteren.

Bekijk ook de trailer van de docu hieronder.