Laatste nieuws
Wat heb je aan kennis als het niet op de goede plek terecht komt? De kennis die binnen en buiten...
Vandaag, op de landelijke dag van de Vrijwilliger, krijgen alle vrijwilligers van 's Heeren Loo...
Digitale vaardigheden zijn onmisbaar in de maatschappij. In elke werksector, maar zeker ook in de...

Drukbezochte open dagen op woon-werkboerderij Kraaiveld

Prachtig weer, een gastvrije ontvangst en volop belangstelling van bezoekers uit de wijde omtrek; dat waren de ingrediënten voor de open dagen van woon-werkboerderij Kraaiveld op de grens van Sleeuwijk en Woudrichem op 5 en 6 oktober.

Het was ook een spannend moment voor het nieuwe team. Zij mochten voor de regio Zuid het spits afbijten met de ingebruikneming van deze mooie locatie. Ruim 300 bezoekers namen de moeite om de boerderij en de omgeving te verkennen. En nog mooier: de aanmeldformulieren vonden gretig aftrek! Het zal vermoedelijk geen moeite gaan kosten om de vijftien bewoners met een verstandelijke beperking een plekje te geven op het complex. Verder was er ook veel belangstelling voor het gezinshuis, waar maximaal vijf kinderen onderdak gaan vinden. Ook komt er ruimte voor dagopvang. Diverse activiteiten op de boerderij worden hierop afgestemd. 

Voor directeur Piet Yntema was het ook een bijzondere gebeurtenis, de eerste  ‘officiële’ festiviteit voor de nog jonge regio Zuid. Hoeveel mensen zouden er komen? En wat zouden de eerste reacties zijn van bezoekers van de Open Dagen?  Veel buurtbewoners uit de omgeving van Sleeuwijk en Woudrichem kwamen natuurlijk uit nieuwsgierigheid even een kijkje nemen bij de nieuwe ‘ Buur’. Hoeve Kraaiveld, zoals de woon - werkboerderij in de omgeving bekend staat, heeft een rijk verleden. De vorige eigenaar, Stichting Lievegoed, had getracht de boerderij om te toveren in een antroposofische zorgboerderij, maar moest door een haperende financiering haar initiatief vroegtijdig staken. ’s Heeren Loo is hier vervolgens op ingestapt, maar wel met een andere insteek: namelijk het bieden van een woon-werkplek voor circa 15 bewoners met een licht verstandelijke beperking.

Milieuvriendelijk


In nauwe samenwerking met de eigenaren van het complex is besloten om vooral te kiezen voor een milieu- en natuurvriendelijke aanpak met veel passende activiteiten. Zo is de gezinswoning opgetrokken uit milieuvriendelijke materialen. Op het uitgestrekte terrein komt er een pluk- en moestuin en kunnen bezoekers zelf fruit plukken en walnoten rapen in de boomgaard. Diverse boerderijdieren vinden er straks onderdak, zoals schapen, kippen en geiten. In een winkeltje worden de eigen producten verkocht. De lokale bierbrouwerij krijgt een eigen plek in een van de stallen.

Ruime studio’s

De woon-werkboerderij is op een haar na klaar voor de nieuwe bewoners. De komende weken wordt de laatste hand gelegd aan de renovatie van de studio’s en gemeenschappelijke ruimten  voor de nieuwe bewoners. De bezoekers op de Open Dagen kregen een mooie indruk van de ruime studio’s die allemaal zijn voorzien van een eigen keukenunit en sanitair. Er waren veel informatiekraampjes en bezoekers kregen een uitgebreide rondleiding door het complex en over het landgoed. En natuurlijk was er pompoensoep en zelfgemaakte pizza.

Volgens Bas Rijk, een van de kwartiermakers en een niet onverdienstelijk pizzabakker, zal het een flinke klus worden om alles voor 1 november klaar te hebben. Maar volgens hem moet dat gaan lukken. ‘We hebben met ons team de afgelopen dagen al heel hard gewerkt om de boel op orde te krijgen. Maar het is mooi om te zien hoe enthousiast iedereen is. We hebben er erg veel zin in.’  Zodra de eerste drie bewoners hun intrek hebben genomen, volgen daarna gefaseerd de overige bewoners. Er worden binnenkort gesprekken gevoerd met kandidaten voor het gezinshuis, want ook daarvoor is veel belangstelling.

Mooie start

Directeur Piet Yntema kijkt met een goed gevoel terug op deze open dagen in zijn regio. ‘We zien dit als een mooie start voor nog heel veel meer nieuwe en goede initiatieven in onze regio. Kraaiveld is wat dat betreft onze eerste proeve van bekwaamheid, waarmee 's Heeren Loo goed voor de dag komt.’ Reacties

Er zijn nog geen reacties. Word de eerste.