Laatste nieuws
Ook mensen met een verstandelijke beperking mogen op 21 maart a.s. stemmen voor de gemeenteraad....
Elk gezinshuis is uniek
In gezinshuizen wonen kinderen of jongeren die door omstandigheden niet meer thuis kunnen wonen....
"Dit is waarschijnlijk de bewogenste nacht van mijn leven." Zo begint een brief uit...

Elk gezinshuis is uniek

In gezinshuizen wonen kinderen of jongeren die door omstandigheden niet meer thuis kunnen wonen. Zij wonen in een gezin met of zonder eigen kinderen die hun eigen huis openstellen. Bijzonder, want zo kunnen de kinderen opgroeien in een zo gewoon mogelijke gezinssituatie. Gezinshuisouders zijn professionals in dienst van 's Heeren Loo. Zij krijgen ondersteuning van een multi-disciplinair begeleidingsteam. De doorsnee gezinshuisouder bestaat niet en elk gezinshuis is uniek. Toch is er wel iets dat ze delen. Ze stellen niet alleen hun huis open voor de kinderen, maar ook hun hart.

Meer een levenswijze dan een baan

Inge Gelderloos is gezinshuisouder samen met haar man Marc van drie jongens van 4 jaar en een meisje van 18 jaar. Ze wonen in een woonwijk in Rouveen. Inge werkt daarnaast parttime bij het Centrum voor Jeugd en Gezin en Marc doet af en toe invalwerk. Daarvoor werkten zij als begeleiders bij ’s Heeren Loo. Na een zoektocht kwam een tweeling van 1 jaar op hun pad. Dat was het moment dat ze tegen elkaar zeiden: “We gaan ervoor!”. De tweeling kon nog niet zitten toen ze bij Marc en Inge kwamen wonen en de kans op een verstandelijke beperking was vrij groot. “Nu zijn ze 4 jaar oud, rennen en fietsen ze en doen ze mee met het reguliere onderwijs. Ik vind het mooi om resultaat te zien en haal daar veel waardering uit. Het is goed om te zien hoe het nu met de kinderen gaat.

Soms is het zoeken. Je bent mens en professional. De eerste maanden kwamen we daarmee wel eens in de knoei. Zeg je nu wel of niet 'mama' bijvoorbeeld? Wij zijn er volledig voor gegaan. Je kunt het niet half doen, maar je moet wel je grenzen bewaken. Marc en ik proberen die naar elkaar toe goed uit te spreken. Ook doen we veel met ons netwerk en de ouders van Marc zijn vrijwilligers. Zo heb ik nog vrij veel tijd voor mezelf.”

Inmiddels woont ook een meisje van 18 jaar met autisme in het gezinshuis. Dat begon met logeren en deeltijdwonen en inmiddels woont ze er op kamers. Zij volgt haar eigen programma totdat ze een huisje in de buurt voor haar hebben gevonden. Sinds een half jaar woont nog een jongetje van 4 jaar in het gezin. “Binnen een paar weken merkten we al verschil. Hij is hier tot rust gekomen. Hij doet net zo hard mee en wil net zoals andere kinderen zijn. Gezinshuisouders zijn is een pittige klus. De ondersteuning om je heen is dan ook super belangrijk. Maar uiteindelijk is het meer een levenswijze dan een baan.”

Wonen en werken in onze droom

Ook Ferrie en Nienke Mooij wilden kinderen een veilige plek bieden, een mooie plek om te leren. Nu wonen en werken ze in hun droom, een jeugdzorgboerderij/gezinshuis tussen de weilanden op Kampereiland. Nienke: “Ik heb altijd het verlangen gehad om dit te doen. De reis begon in pleegzorgland, maar de droom ging verder. Als pleegouders hadden we een stuk ervaring opgebouwd. Daar wilden we iets mee. In het huis waar we eerst woonden was geen plaats meer, maar in ons hart wel. We wilden er voor nog meer kinderen zijn. Toen zijn we op zoek gegaan naar een plek om een gezinshuis te starten. Het is een hele weg geweest, maar dit is de ideale plek voor ons.”

Naast hun 4 biologische kinderen, die allemaal op zichzelf wonen, hebben Ferrie en Nienke 7 gezinshuis-/pleegkinderen.“Onze biologische kinderen doen dit ook al jaren. Daar zijn we blij mee en het is noodzakelijk. Het heeft ze ook gevormd. En ook wij leren nog steeds elke dag van de kids.

Je kunt niet altijd alles van te voren weten. Iedere situatie is maatwerk en bekijken we opnieuw met elkaar. Is er iets, dan kunnen we altijd een gedragswetenschapper bellen. Er zit een heel systeem achter. Dat is ook de reden dat we voor ’s Heeren Loo hebben gekozen. Je bent minder kwetsbaar en kunt terugvallen op de kennis en expertise van een grote organisatie. Bovendien willen wij de tijd die we hebben in het kind steken en niet in papieren. Nu hebben we een goed team om ons heen dat ons verder helpt met de kids. We zijn inhoudelijk betrokken en worden serieus genomen. Je bent professional met de professionals.”

Gezinshuisouders gezocht

Om aan de groeiende vraag naar plaatsen in een gezinshuis te kunnen voldoen, heeft 's Heeren Loo vacatures voor gezinshuisouders op meerdere plekken in het land.

Kijk hier voor de meest actuele vacatures.

’s Heeren Loo zoekt gezinshuisouders om nieuwe gezinshuizen mee te starten. Daarom organiseren wij regelmatig een informatieavond. Hoor verhalen van gezinshuisouders zelf en van ervaringsdeskundigen uit de zorg. We gaan uitgebreid in op wat het leven en werk van een gezinshuisouder inhoudt, wat de gezinshuizen van ’s Heeren Loo uniek maakt en hoe een gezinshuisouder professioneel ondersteund wordt. Iets voor u, gezinshuisouder? Of zijn gezinshuizen interessant voor uw organisatie, kerk of gemeente? U bent van harte welkom.

Kom naar een informatieavond

Informatieavond in Enschedé
Donderdag 8 maart
19.00 – 21.00 uur
De Kei, Slangweg 99 Enschede
Aanmelden kan bij Petra Streppel; [email protected]

Wilt u op de hoogte blijven van nieuwe data voor informatieavonden? Stuurt u dan een e-mail met uw naam, woonplaats en telefoonnummer naar Klantcontact: [email protected]. Dan krijgt u van ons bericht zodra we een nieuwe avond hebben ingepland.