« Terug

Ik heb veel leuke mensen leren kennen

Ik heb veel leuke mensen leren kennen

"Het leukst hier zijn alle dagen en weekenden dat we met de groep weggaan"

Sam woont op een jongerengroep, Roelof is haar begeleider. "Ik woon hier nu twee jaar. Ik heb vooral geleerd mezelf te zijn, voor mezelf op te komen en voor mezelf te zorgen. Dat leer je hier op de groep, maar ook op school. Ik zat op het Emaus College. Daar ben ik nu klaar."

"Ik zit op een buitenclub"

Sam woont in Ermelo in een groep met vijf meiden en drie jongens. De jongeren zijn heel verschillend. "De groep van Sam is een ‘fase 1 groep', ofwel een besloten groep," vertelt haar begeleider Roelof. "In principe houden we de deuren dicht, het is niet de bedoeling dat de jongeren er zelf op uit gaan. Maar als het goed gaat, zoals met Sam, dan mogen de jongeren zelf weg." Sam zit sinds een jaar in het dorp op streetdance. "Dat noemen we een 'buitenclub', zegt Sam, "je mag alleen naar een 'buitenclub' als je dat aankunt. En dat kan ik dus."

Streetdance is leuk, maar het beste vindt Sam de dagen en de weekenden dat ze met een groep weggaat. "Ik ben laatst voor een chillproject in Limburg geweest. We deden daar allerlei leuke dingen en kregen ook opdrachten om aan onszelf te werken. Bijvoorbeeld bedenken waarom je dingen doet zoals je ze doet. Daar leer je van."

"Sam stimuleert andere jongeren"

Roelof: "De meeste jongeren stromen vanuit een besloten groep door naar een open groep. Met Sam gaat het zo goed dat ze binnenkort naar huis gaat. Dat is echt een ideaalplaatje. Sam is volgens Roelof een stimulans voor andere jongeren.
Sam: "Als ik weer thuis ben ga ik een ROC-opleiding doen. Ik wil in de thuiszorg gaan werken. Ik heb veel leuke mensen leren kennen. Met heel veel jongeren blijf ik zeker contact houden!"

Om privacyredenen is niet de echte naam van Sam gebruikt.