« Terug

In het begin is het heel spannend

In het begin is het heel spannend

"In het begin is het heel spannend, een groot zwart gat. Maar als je hier komt, helpen we natuurlijk met wennen."

Peggy (16 jaar) en Rosan (15 jaar) wonen met nog zeven jongens en meisjes in een huis. Voor Peggy was het een spoedplaatsing. "Het is de strengste groep. Het was de schrik van mijn leven dat ik hier moest wonen." Rosan woont al wat langer op de groep en is al helemaal gewend. "De groep hier is wel oké."

"De kinderen hier komen van een andere groep of van thuis," vertelt groepsbegeleider Anro. "In het begin is het heel spannend, een groot zwart gat. Maar als je hier komt, helpen we natuurlijk met wennen. We laten je het huis en je kamer zien en je maakt al snel kennis met de andere jongeren. En we vertellen je de regels, want je bent hier ook om te leren!"

"Er zijn hier veel regels"

Peggy: "Als we uit school komen, maken we altijd een dagplanning met drie verschillende afspraken. Bijvoorbeeld op de computer gaan, huiswerk maken en televisie kijken. We mogen niet alles doen wat we willen. Sommige vrijheden, bijvoorbeeld naar buiten gaan, moeten we verdienen."

Anro: "Jongeren die hier komen hebben al heel wat meegemaakt. Ze hebben in het begin vooral een grote mond. Maar ze zijn ook heel kwetsbaar. Wij leren ze bijvoorbeeld om voor zichzelf op te komen, iets terug te zeggen als ze worden gepest. En we helpen bijvoorbeeld bij het structuur aanbrengen in een dag."

"We zijn meer samenwoners dan vriendinnen"

Op de jongerengroep is het altijd aardig druk. Met negen jongeren samenwonen is niet niks. Anro: "Sommige jongeren passen zich gemakkelijk aan, andere willen graag weg." Rosan: "Als je wil, kun je hier veel doen met anderen. Dit weekend hebben we met z'n allen op de Playstation gezongen, dat was leuk." Peggy woont het liefst thuis, maar dat gaat nu even niet. Ze gaat wel om het weekend naar huis: "Thuis kan ik afspreken met mijn vriendinnen en doen wat ik wil. Hier neem ik mijn vrienden van school niet mee naar de groep. Dat vind ik niks. We hebben hier wel elkaar, maar we zijn meer samenwoners dan vriendinnen." Er zijn ook jongeren die in het weekend en de vakantie juist niet naar huis willen, die blijven op de groep.

"Pas nog met z'n allen in Disneyland geweest"

Meestal zijn de jongeren op de groep. Maar ze gaan er ook samen op uit. "Pas nog zijn we met z'n allen in Disneyland geweest, dat was tof," vertelt Peggy. " Rosan: "In de zomer gaan we op kamp. Op de fiets natuurlijk, want alles doen we hier op de fiets. Behalve naar Disneyland gaan natuurlijk."

"Diploma en een vaste baan!"

Jongeren gaan meestal na een jaar of twee vaak weer naar huis of bijvoorbeeld op zichzelf wonen. Anro: "De kinderen laten altijd nog van zich horen. Dat vind ik leuk. Je bouwt in zo'n periode toch wat op met elkaar. Laatst nog waren hier een vader en zoon. Het was hier echt niet altijd gemakkelijk voor ze. Maar nu waren ze blij. De zoon kwam vertellen dat hij een diploma had gehaald en nu een vaste baan had. Dat is geweldig!"

Om privacyredenen zijn niet de echte namen van de jongeren gebruikt