Laatste nieuws
's Heeren Loo start met Augmented Reality (AR) om de toepasbaarheid ervan in de...
Vandaag, woensdag 10 oktober is het 'de dag van de duurzaamheid'. Vandaag is ’s Heeren...
Prachtig weer, een gastvrije ontvangst en volop belangstelling van bezoekers uit de wijde omtrek;...

JIM kan uithuisplaatsing vastgelopen jongere voorkomen

Een vertrouwenspersoon uit de eigen omgeving van een jongere; dat is een JIM. JIM kan een jongere ondersteunen bij het doorbreken van aanhoudende conflicten thuis en kan als vertegenwoordiger van de jongere optreden richting instanties. Zorgorganisaties 's Heeren Loo en Pluryn zijn op 13 november gestart met de JIM-aanpak in de gemeente Arnhem. Doel ervan is het netwerk van jongeren te versterken en het aantal uithuisplaatsingen te verminderen.

De JIM-aanpak richt zich op jongeren die compleet zijn vastgelopen en ouders die ten einde raad zijn. Uithuisplaatsing of een schorsing van school lijken bij deze complexe situaties vaak de enige oplossing. Maar het zijn ook oplossingen die verre van ideaal. De zogeheten JIM-aanpak - JIM staat voor Jouw Ingebrachte Mentor - is een veelbelovend alternatief.
 
Een jongere kiest iemand uit zijn sociale netwerk, bijvoorbeeld een oom, tante, buur of zus, die optreedt als zijn steun en toeverlaat. JIM denkt vanaf het begin van de behandeling mee en behartigt zo de belangen van de jongere, zonder op de stoel van de professionele hulpverlener te gaan zitten.

Op dit moment werken al ruim twintig Nederlandse jeugdhulpinstellingen succesvol met de JIM-aanpak. Vanaf 13 november werken in de gemeente Arnhem ’s Heeren Loo en Pluryn ook met de JIM-aanpak.

Meer over de JIM-aanpak is te lezen op de website http://www.jimwerkt.nl/Reacties

Er zijn nog geen reacties. Word de eerste.