Laatste nieuws
Vanavond Opsporing Verzocht
Het televisieprogramma Opsporing Verzocht besteedt vanavond, 13 november, aandacht aan een...
’s Heeren Loo start samen met ROC Mondriaan in regio Den Haag en Leiden een praktijk-gestuurde...
Gemeente Ermelo en 's Heeren Loo tekenden maandag 5 november een samenwerkingscontract voor...

Jongeren Midden-Nederland mogen autowrak openknippen

Heb jij weleens een auto opengeknipt? Jongeren van 's Heeren Loo locatie Arkemeyde in Soest kregen op dinsdag 23 juli de kans zelf te ervaren hoe dat werkt. Post Soest van Brandweer Veiligheidsregio Utrecht (district Eemland) organiseerde een aantal activiteiten voor de jongeren. Ze maakten er serieus werk van: de brandweer trok uit met groot materieel!

Wat te doen bij brand?

Initiatiefnemer Bram de Rijcke, oud-collega van 's Heeren Loo locatie Arkemeyde en werkzaam bij de brandweer: "We wilden iets doen met een maatschappelijk karakter. Ik heb contact opgenomen met Diana van Fulpen en Aletta van Buren om te kijken of we samen iets konden organiseren voor hen." De reactie was positief. We hebben een gevarieerd programma bedacht voor de jongeren. Bram: "We begonnen met een soort expeditie over het terrein en door gebouwen. Op die manier betrekken we jongeren actief bij het programma, bijvoorbeeld door te vragen: ‘wat is de kortste route om bij brand naar buiten te kunnen'?"

Aan de bak

Na de expeditie gingen de jongeren en mannen van de brandweer aan de bak. Naast knippen in een autowrak, maakten zij ook op andere manieren kennis met het brandweervak. Zo konden zij aan de slag met een zware brandweerslang: behendigheid oefenen door op doelen te moeten spuiten. Ook kregen de jongeren de kans eens mee te maken hoe het voelt een brandwerend pak te dragen en hadden Bram en collega's oefenmaskers bij zich. Deze bedekken alleen de ogen en simuleren rook, zodat je kunt ervaren hoe je zicht wordt belemmerd als je je in een rokerige omgeving bevindt.

Diana van Fulpen, medewerker vrije tijd, kijkt terug op een zeer geslaagde dag. "De jongeren hadden bij de start geen vragen. Maar tijdens de activiteiten zijn er veel vragen aan brandweermannen gesteld. Zowel voor de Brandweer als de jongeren van Arkemeyde Soest een heel geslaagde avond", blikt Diana terug. Reacties

Er zijn nog geen reacties. Word de eerste.