Laatste nieuws
's Heeren Loo heeft veel vacatures en het is moeilijk om die te vervullen. Voor de toekomst...
De Voetbalwerkplaats is het nieuwe initiatief van 's Heeren Loo. Cliënten van 'De...
Ook mensen met een verstandelijke beperking mogen op 21 maart a.s. stemmen voor de gemeenteraad....

Kinderboerderijen en zorgboerderijen gesloten

's Heeren Loo en de Oude Hofstede volgen landelijk advies.

Kinderboerderij de Proosdij in Ede, zorgboerderij Makandra in Ede, boerderij de Hartenberg in Wekerom en boerderij de Elsenhoek in Lunteren, alle behorend tot ‘s Heeren Loo, en de zelfstandige Kinderboerderij de Oude Hofstede gaan tijdelijk dicht. Dit is een preventieve maatregel om de verspreiding van vogelgriep tegen te gaan. Hoe lang de sluiting gaat duren, zal afhankelijk zijn van de ontwikkeling van de uitbraak van vogelgriep.

Waarom gaan de kinderboerderijen dicht?

Vogelgriep kan verspreid worden via andere vogels, stofdeeltjes en vogelpoep. Maar ook mensen kunnen deze griep verspreiden. Mensen kunnen geen andere mensen besmetten, maar wel kippen en andere vogels. Voor kinderboerderijen is het onmogelijk om 'bij de poort' te controleren waar alle bezoekers zijn geweest en of ze misschien in contact zijn geweest met tamme of wilde vogels. Om elke vorm van besmetting uit te sluiten, gaan deze boerderijen voorlopig dicht voor bezoekers.

Preventieve maatregel

Dit is een preventieve maatregel die altijd wordt genomen, zodra er een zeer besmettelijke dierziekte uitbreekt. Er zijn geen zieke dieren op deze boerderijen. Maar ze liggen in een wijk of buurt waar veel mensen komen. Ook zijn ze open voor publiek, waarbij direct contact tussen mensen en dieren mogelijk is. Dit levert voor de verspreiding van een virus, ook naar pluimveebedrijven in de regio, een groot risico op en betekent dat bij een (dreigende) uitbraak van vogelgriep voorzorgsmaatregelen genomen moeten worden om te zorgen dat niet alleen de andere dieren, maar ook de bezoekers niet in contact kunnen komen met het pluimvee.