Laatste nieuws
Voor jongeren die van het voortgezet speciaal onderwijs komen, is het lastig om uitdagend werk te...
In 2013 zijn 's Heeren Loo en de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) een structureel en...
Op 1 januari zendt RTV Noord Holland de documentaire "Over leven met 22Q11" uit om...

Pak die Kans!

Hoe vind je een baan die bij je past? Veel cliënten ervaren struikelblokken in het vinden van passend werk. Vooral als het gaat om een baan in het regulier bedrijf. Er gaan vaak veel gesprekken aan vooraf met bijvoorbeeld de gemeente, het UWV, bedrijven en een gesprekspartner vanuit 's Heeren Loo In deze gesprekken is de cliënt helaas vaak niet letterlijk in beeld.

Daar willen wij iets aan veranderen. Wij willen dat cliënten de ruimte krijgen om hun eigen verhaal te doen. Zodat we mét de cliënt spreken en niet alleen maar over de cliënt.

Daarom werkt ’s Heeren Loo samen met stichting Pak die Kans en twee andere zorgorganisaties. We leiden cliënten op tot ervaringsdeskundigen op het gebied van Werk. In de pilotfase leerden de deelnemers om hun eigen verhaal te vertellen en daar een presentatie van te maken. Daarin vertellen zij iets over zichzelf, hun werkcarrière, wat ze goed kunnen en wat hun beperking is.

Wat mij raakt is als een deelnemer zegt: ‘Ik word onzeker als ik in gesprek ben met mensen zonder beperking. Begrijpen ze me wel? Of zal ik maar niks zeggen?’

Persoonlijk ben ik onder de indruk van de verhalen die we horen. Het maakt mij ook weer bewust van de kwetsbaarheid van deze mensen. Ik ken mezelf als iemand die al veel aandacht heeft voor de persoon die ik begeleid, maar om hun verhalen te horen, maakt mij nog veel meer bewust van wie ik voor me heb.

Vandaag was laatste cursusochtend waarin de deelnemers hun gemaakte presentatie aan elkaar presenteerden. Binnenkort houden zij deze presentatie voor collega’s van het projectbureau. Allemaal om ons doel te bereiken, namelijk: dat zij mee kunnen naar afspraken met bedrijven en gemeente.

Gertjan is één van de deelnemers aan de cursus. Hij is enthousiast over wat hij geleerd heeft. Het presenteren was eerst wel even spannend, maar eenmaal bezig ging het hem goed af. Zijn reactie na de oefenpresentatie: ‘Dit kan ik dus óókl!’ Hij is er helemaal klaar voor om het team van het projectbureau binnenkort te ontmoeten.Reacties

Er zijn nog geen reacties. Word de eerste.