Laatste nieuws
Alle medewerkers van 's Heeren Loo die niet direct in de zorg werkzaam zijn, deden op...
De Raad van Toezicht van 's Heeren Loo heeft Ernst Klunder benoemd als lid Raad van Bestuur...
Vanaf vandaag kunnen familie, cliënten, vrijwilligers en medewerkers van 's Heeren Loo hun...

Première documentaire over vrijheidsbeperkingen

Documentaire Net Zo Vrij Als Jij

's Heeren Loo Zorggroep is actief bezig met het terugdringen van vrijheidsbeperkingen voor mensen met een verstandelijke beperking. Een belangrijk onderdeel daarvan is bewustwording rondom dit thema. Daarom heeft 's Heeren Loo Zorggroep hierover een documentaire laten maken. Cliënten, hun families, medewerkers en deskundigen laten zien wat er gebeurt als je het aandurft om vrijheidsbeperkingen af te bouwen. De film gaat op donderdag 16 januari in première in theater de Dialoog in Ermelo.

Het doel van de documentaire is om een belangrijk onderwerp, leven in vrijheid, in relatie tot een belangrijke groep burgers met iedereen te delen. 's Heeren Loo Zorggroep wil op die manier een bijdrage leveren aan het maatschappelijk debat rondom het thema vrijheidsbeperkingen. De film wordt ook gebruikt voor scholing en presentaties.

Cliëntverhalen

De documentaire begint met de tv-uitzending van 18 januari 2011, waarin beelden werden vertoond van Brandon de jongeman die regelmatig aan een tuigje werd vastgezet. Daarna vertellen medewerkers, raad van bestuur, deskundigen, cliënten en hun families wat er daarna met hen en de organisatie gebeurde. Welke cultuuromslag er plaats vond en hoe er werd samengewerkt om vrijheidsbeperkingen terug te dringen. Zes cliënten laten zien hoe hun leven drastisch veranderd is sinds hun vrijheidsbeperkingen zijn afgenomen. En ook hun begeleiders en families vertellen hoe dat gegaan is, soms met vallen en opstaan. De documentaire is gemaakt door Milco Aarts en Bob Huisman.

Net zo vrij als jij!

In 2012 startte 's Heeren Loo Zorggroep met de campagne ‘Net zo vrij als jij!'. Deze campagne gaat over bewustwording met als doel afbouw van vrijheidsbeperkingen. Tijdens deze campagne zijn veel initiatieven ondernomen om medewerkers bewust te maken en zijn er stappen gezet om de visie in de praktijk toe te passen. Onder meer door: nieuwe methodieken, wetenschappelijk onderzoek en scholing. De trailer van de documentaire is te bekijken via het Youtube kanaal van 's Heeren Loo Zorggroep:
Reacties

Er zijn nog geen reacties. Word de eerste.