Laatste nieuws
Maarten Hijink, Tweede Kamerlid van de SP liep dinsdag 10 juli mee met de nachtzorg in Noordwijk....
Bartiméus en 's Heeren Loo intensiveren vanaf vandaag hun samenwerking in de ondersteuning...
Geen dag is hetzelfde voor cliënten bij ‘s Heeren Loo. Dat is te zien in de nieuwe parkfilm van...

Promotie gedragsdeskundige Anneke Maas

Op donderdag 27 februari promoveerde Anneke Maas, gedragsdeskundige in Wekerom. Zij onderzocht langdurige slaapproblemen bij mensen met een verstandelijke beperking. Deze komen frequent voor en worden in veel gevallen niet opgemerkt. Anneke Maas is samen met Wiebe Braam betrokken bij de slaappoli voor mensen met een verstandelijke beperking en slaapproblemen.

Wiebe Braam is AVG in Wekerom en deed in 2010 promotieonderzoek over dit onderwerp: "Ik ben trots op het promoveren van mijn slaappoli collega Anneke Maas. Ze heeft met haar onderzoek aangetoond dat haar slaapvragenlijst een zinvol diagnostisch middel is om te screenen op het type slaapprobleem dat iemand heeft."

Onderzoek

De psychometrische eigenschappen van een vragenlijst voor het meten van slaapproblemen werden onderzocht. Voor drie syndromen, te weten Cri du Chat syndroom, Jacobsen syndroom en Prader-Willi syndroom werd met deze lijst de invloed van slaapproblemen en samenhangende variabelen onderzocht.

Slaapproblemen komen bij deze syndromen vaak voor, maar niet vaker dan bij mensen met een verstandelijke beperking zonder een genetisch syndroom. Ademhalingsstoornissen vormen een risicofactor die om nader onderzoek vraagt. Voor het Jacobsen syndroom was het voor het eerst dat slaapproblemen op een systematische wijze werden geïnventariseerd. Anneke Maas verrichtte een deel van haar onderzoek bij 's Heeren Loo Zorggroep.

Anneke Maas

Drs. Anneke Maas is verbonden  aan het Gouverneur Kremers Centrum van het Maastricht UMC+ en is daarnaast docent bij Pedagogische Wetenschappen en Onderwijskunde aan de Radboud Universiteit Nijmegen.

Slaappoli Noordwijk

Vanaf 2014 verruimt 's Heeren Loo zijn aanbod voor personen met een verstandelijke beperking en slaapproblemen met een tweede poot van de slaappoli op de locatie van de Willem van den Bergh in Noordwijk. De eerste poot is de slaappoli in de 's Heeren Loo vestiging in Wekerom. Twee AVG-artsen (Esther Kapinga en Tamara Rybak) en twee gespecialiseerde gedragskundigen zullen de poli in Noordwijk gaan bemannen. Er wordt nauw samengewerkt met de slaappoli van Wiebe Braam en Anneke Maas. Daarnaast is er een samenwerking gestart met de poli voor personen met epilepsie en slaapproblemen bij SEIN te Heemstede, met oa. neuroloog G.J. Lammers. Deze samenwerking bestaat uit onderlinge consultatie en eventuele verwijzing voor uitgebreidere diagnostiek en verdieping van kennis en ervaring

 Reacties

Er zijn nog geen reacties. Word de eerste.