Laatste nieuws
Wat heb je aan kennis als het niet op de goede plek terecht komt? De kennis die binnen en buiten...
Vandaag, op de landelijke dag van de Vrijwilliger, krijgen alle vrijwilligers van 's Heeren Loo...
Digitale vaardigheden zijn onmisbaar in de maatschappij. In elke werksector, maar zeker ook in de...

's Heeren Loo doet mee aan eerste landelijke VG Hackathon

De zorg is in beweging, er dreigt een flink personeelstekort en de technologie haalt de samenleving in. Dat vraagt om actie! Van maandag 9 tot en met vrijdag 13 april organiseren innovatoren vanuit het netwerk VG-innovators de eerste landelijke hackathon in de verstandelijk gehandicaptenzorg. Tijdens dit evenement wordt er 4 dagen lang in teamverband binnen 31 zorgorganisaties gezocht naar een antwoord op de vraag: Hoe kunnen we mensen met een verstandelijke beperking ook in de toekomst nog beter ondersteunen met behulp van technologie? En zorgaanbieder 's Heeren Loo doet natuurlijk mee!

Mismatch met bestaande technologie

De verstandelijk gehandicaptenzorg is een van de meest innovatieve sectoren. Toch richten bedrijven met slimme technologie zich vaak op andere sectoren, zoals de medische- of ouderenzorg. Hierdoor lopen cliënten in de verstandelijk gehandicaptenzorg innovaties mis. Ook zijn er veel slimme technologieën die simpelweg niet aansluiten op de behoeften van de doelgroep. Technologie is te ingewikkeld en te talig in gebruik, waardoor een grote groep gebruikers wordt buitengesloten. Dit kan niet langer! Daarom is het belangrijk om met deze landelijke Hackathon de verstandelijk gehandicaptensector op de kaart te zetten. Waar zitten de uitdagingen, behoeften en wensen? Daarmee willen we niet alleen bedrijven met slimme technologie bereiken, maar ook de overheid die beleid vaak richt op de medische- of ouderenzorg.

Concurrentie overboord

Wat deze hackathon zo bijzonder en uniek maakt is dat de gehandicapten sector voor het eerst de handen ineen slaat om uitdagingen binnen de sector gezamenlijk op te pakken. Bij deze hackathon staat het belang van de cliënt centraal ongeacht van welke organisatie de cliënt zorg ontvangt. Hiermee doorbreken we de organisatiegrenzen en de onderliggende concurrentie.

Ingediend probleem ’s Heeren Loo

De zorgaanbieder vroeg haar medewerkers moeilijk oplosbare problemen in te leveren voor haar deelname aan de hackathon. Ze koos voor het probleem van gedragswetenschapper en onderzoeker Suzanne Jansen:

“Binnen de ondersteuning aan mensen met een ernstige verstandelijke en meervoudige beperking (EMB) (maar ook bij andere doelgroepen binnen de VG) speelt pijnsignalering een belangrijke rol. Deze mensen zijn niet in staat te vertellen dat ze pijn hebben, laat staan waar ze pijn hebben. De problematiek van deze mensen is complex: naast een (zeer) ernstige verstandelijke beperking, een (zeer) ernstige motorische beperking, zintuigelijke beperkingen (zien/horen) is er veelal sprake van een veelvoud aan gezondheidsproblemen. Te denken valt aan epilepsie, reflux, obstipatie, luchtweginfecties, slaapproblematiek, spasmes, vergroeiingen etc. Het zou bijzonder zijn wanneer er bij deze mensen geen sprake zou zijn van pijn op enig moment! Punt is echter dat in de praktijk de werkdruk enorm hoog is en signalen van pijn niet altijd worden onderkend bij mensen met EMB en zij daarom onnodig pijn lijden. Dit brengt een verminderde, slechtere kwaliteit van leven met zich mee.”

Het hackteam is er klaar voor. “Er moet een technologische oplossing gevonden worden volgens de spelregels.

’s Heeren Loo heeft veel expertise rondom deze doelgroep, maar voor deze specialistische technologie zoeken we de samenwerking met bedrijven.Met dit probleem gaan we 99 uur aan de slag met specialisten, professionals en bedrijven. We sluiten ons op op de Horalaan 3 in Ede en gaan op zoek naar een technologische oplossing”, vertelt Programmamanager Innovatie Suzanne Verheijden:

“Vanuit de wetenschap is al onderzoek gedaan naar pijnsignalering bij deze doelgroep. Hoe mooi zou het zijn wanneer er iets ontwikkeld wordt dat op basis van kenmerken in het gezicht (de wetenschappelijk vastgestelde kenmerken die wijzen op pijn: gespannen gezicht, ogen (bijna) dichtknijpen, bovenlip optrekken, grimas) een screening kan doen, waarna een interventie kan worden ingezet (nader onderzoek, medicatie, afleiding, wisseling houding etc.) en de persoon met EMB minder pijn hoeft te lijden?! We zijn benieuwd naar de uitkomsten” 

Spektakel tijdens Demoday

Ter afsluiting zullen alle teams op de vijfde dag hun uitkomsten presenteren tijdens de Demoday. Hierbij kiest de jury een winnaar. De jury bestaat uit: Erik Gerritsen, Secretaris generaal VWS, Frank Bluiminck, Directeur Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (VGN) en Michel van Schaik, Directeur Gezondheidszorg Rabobank, Ellis Jongerius Ervaringsdeskundige (St.LFB) en Casper Smeets Director Digital Health (Rockstart).

Voor meer informatie zie http://www.vghackathon.nl/. Of volg het evenement via Twitter @vghackathon/ #vghackathon.Reacties

Er zijn nog geen reacties. Word de eerste.