Laatste nieuws
In de medische en academische wereld komt er steeds meer aandacht en specialistische zorg voor...
De Coöperatie Boer en Zorg en 's Heeren Loo gaan samenwerken. Zodat cliënten die op een...
Op 9 mei 2018 is het feest bij Boerderij Kakelhoeve. Dan wordt er namelijk het...

's Heeren Loo opent ‘Beter met Thuis’ locatie in Arnhem

De opvoeding van een zoon of dochter met een (licht) verstandelijke beperking of met gedragsproblemen kan soms zwaar zijn. In de Arnhemse wijk Schuytgraaf heeft ’s Heeren Loo een ‘Beter met Thuis’ locatie ingericht waar kinderen een aantal dagen in de week kunnen verblijven en waarbij het kind en ook de ouders behandeling krijgen. Deze combinatie van hulp bij het gezin thuis én begeleiding van het kind in een leergroep is uniek en hiermee een welkome aanvulling op het hulpaanbod in deze regio. Bij Beter met Thuis Arnhem is een plek voor 5 kinderen.

Beter met Thuis is een combinatie van hulp bij het gezin thuis en begeleiding van het kind in een locatie van ’s Heeren Loo. Het gaat om kinderen van 6 tot 16 jaar met een licht verstandelijke beperking, mogelijk met bijkomende gedragsproblemen én aan hun ouders. Het doel van de behandelvorm is dat het kind/de jongere weer volledig thuis kan wonen. Het is de bedoeling dat ouders na negen maanden zeggen: “Ik voel me weer sterk en zelfverzekerd en heb nu voldoende handvatten om zelf verder te gaan.”

Het loopt even niet lekker thuis? Beter met Thuis helpt!

Het bijzondere van Beter Met Thuis is dat er zowel met het kind als met de ouders intensief gewerkt wordt aan het aanleren van nieuwe vaardigheden en gedrag door één en dezelfde persoon. Deze persoon wordt een Gezinsgroepswerker genoemd: iemand die zowel bij het gezin thuis als op de groep werkt. De gezinsgroepswerker leert het hele gezin goed kennen en kan hetgeen een kind op de groep laat zien en aanleert samenbrengen met hetgeen ouders thuis vertellen en nodig hebben. Hierdoor ontstaat een complete behandeling waarin het gehele systeem (gezin en wanneer wenselijk hun omgeving) op een effectieve manier meegenomen wordt.  

Aan de hulp via Beter met Thuis is vaak al andere hulp vooraf gegaan en is het noodzakelijk gebleken dat het kind tijdelijk ergens anders verblijft dan thuis. Bij ‘Beter Met Thuis’ logeert uw kind maximaal 4 etmalen (van maandag tot en met donderdag) samen met leeftijdsgenoten in een leergroep. De andere dagen van de week is hij of zij thuis. Het aantal dagen dat het kind in het huis of thuis verblijft, is afhankelijk van de behandeling.

Effectief

In Amersfoort loopt Beter Met Thuis nu een aantal jaren en zij zien de effectiviteit van de behandeling. De combinatie van intensief werken met zowel het kind als met de ouders blijkt ook in praktijk vruchten af te werpen. De ervaring in Amersfoort is dat een uithuisplaatsing met deze behandeling daadwerkelijk voorkomen kan worden. Zij hebben een aantal kinderen/ gezinnen behandeld waarvan gedacht werd dat het kind niet langer thuis kon wonen, maar na een effectief Beter Met Thuis traject woonde het kind weer volledig thuis. Het warme contact met ouders, waarbij ouders intensief betrokken blijven bij hun kind en waarbij ouders zelf verantwoordelijk blijven voor hun kind, helpen hierbij mee. Ouders zijn altijd welkom op de groep en worden gestimuleerd om dingen samen te doen met hun kind, ook wanneer het kind op de groep verblijft. Dit maakt dat er geen afstand ontstaat tussen ouders en kind, wat het volledig thuis wonen weer beter mogelijk maakt. 

Meer weten?

Wil je meer weten over Beter met Thuis of wil je je aanmelden? Onze medewerkers van klantcontact helpen je graag verder.

Bel: 088 03 73 030 (ma-vr 08.00-20.00)

E-mail: [email protected]Reacties

Er zijn nog geen reacties. Word de eerste.