Laatste nieuws
Alle medewerkers van 's Heeren Loo die niet direct in de zorg werkzaam zijn, deden op...
De Raad van Toezicht van 's Heeren Loo heeft Ernst Klunder benoemd als lid Raad van Bestuur...
Vanaf vandaag kunnen familie, cliënten, vrijwilligers en medewerkers van 's Heeren Loo hun...

Staatssecretaris Van Rijn opent VIC/IC Woning in Ermelo

Staatssecretaris Martin van Rijn (VWS) en bestuursvoorzitter Paul de la Chambre openen op donderdag 12 december de VIC/IC Workhome van 's Heeren Loo Zorggroep Ermelo. Een bijzondere gebeurtenis omdat deze locatie bijna drie jaar geleden in het nieuws kwam na beelden van een verstandelijk beperkte jongeman die regelmatig aan een tuigje werd vastgezet. Deze gebeurtenis leidde binnen alle locaties van de 's Heeren Loo Zorggroep tot een versnelling in het proces om vrijheidsbeperkingen af te bouwen. De officiële opening van de VIC/IC workhome in Ermelo staat symbool voor een enorme cultuurverandering binnen 's Heeren Loo Zorggroep.

De afgelopen jaren heeft 's Heeren Loo Zorggroep zich zeer intensief bezig gehouden met de vraag hoe zij de behandeling van en zorg voor mensen met complexe zorgvragen het best vorm kan geven. Naast de methodische aspecten van zorg, investeerde de zorggroep ook in scholing en opleiding van medewerkers. En was er natuurlijk heel veel aandacht voor het afschaffen van vrijheidsbeperkingen tijdens de campagne ‘Net zo vrij als jij!'. Vanuit passie, onvoorwaardelijke betrokkenheid en met inzet van veel medewerkers is er nu wederom een prachtig gebouw gerealiseerd.

VIC/IC Workhome

Een VIC/IC Workhome is een combinatie van wonen en werken voor cliënten die vanwege hun verstandelijke beperking en gedragsproblematiek in een uitzichtloze situatie zijn terechtgekomen. Dit wordt veelal mede veroorzaakt door handelingsverlegenheid bij medewerkers. Vanwege de complexe zorgvragen van de cliënten is specifieke deskundigheid vereist. Als deze niet aanwezig is, komen niet  alleen cliënten, maar ook medewerkers in een perspectiefloze situatie terecht. Een gevolg hiervan is het gebruik van vrijheidsbeperkingen. Door intensieve begeleiding in een VIC/IC Workhome kunnen zelfs cliënten die lange tijd niet meer buiten zijn geweest weer naar school, werken en recreëren in de samenleving. Er wordt gewerkt met het orthopedagogische behandelingsmodel Triple-C.

Zweedse Banden

Tijdens het vakcongres ‘Net zo vrij als jij!' op 3 oktober j.l. zei bestuursvoorzitter Paul de la Chambre: "Wij creëren weer ruimte om te experimenteren, stellen weer vragen en nemen daarbij weldoordachte risico's. Wij hebben het aantal Zweedse banden in twee jaar tijd teruggebracht van ruim 150 tot 15. Maar we zijn er nog niet.
De nieuwe Wet Zorg en Dwang is een enorme stap vooruit. Maar het is slechts een middel om de toepassing van vrijheidsbeperking in ons werk terug te dringen.
De la Chambre riep iedereen op om in de begeleiding van cliënten met lef te werken. En aan de branche om meer samen te werken met anderen, nu en in de toekomst. Om er gezamenlijk naar te streven om alle fysieke beperkingen van cliënten geheel af te schaffen.

Documentaire

En dat het kan bewijst de praktijk. In januari 2014 gaat de documentaire ‘Drie jaar na Brandon, een bevrijdingsverhaal' in première. Tijdens de opening van de VIC/IC Workhome wordt de trailer hiervan vertoond. In de documentaire laat 's Heeren Loo Zorggroep zien welke cultuuromslag gaande is binnen de organisatie en hoe het leven van cliënten veranderde door het afbouwen van vrijheidsbeperkingen. Cliënten die beperkt werden omdat zij agressief of automutilerend gedrag vertoonden veranderden doordat hun begeleiders en het team het aandurfden om vrijheidsbeperkingen af te bouwen.

Kijk voor meer informatie over de campagne 'Net zo vrij als jij!'op: www.netzovrijalsjij.nl.Reacties

angelo
Geplaatst op 9-9-14 21:15.