Laatste nieuws
Maarten Hijink, Tweede Kamerlid van de SP liep dinsdag 10 juli mee met de nachtzorg in Noordwijk....
Bartiméus en 's Heeren Loo intensiveren vanaf vandaag hun samenwerking in de ondersteuning...
Geen dag is hetzelfde voor cliënten bij ‘s Heeren Loo. Dat is te zien in de nieuwe parkfilm van...

VIC/IC woning van 's Heeren Loo locatie Ermelo geopend door Staatssecretaris van Rijn

Staatssecretaris Martin van Rijn (VWS) en bestuursvoorzitter Paul de la Chambre hebben op donderdag 12 december de nieuwe VIC/IC Workhome van 's Heeren Loo locatie Ermelo geopend. Een bijzondere gebeurtenis, omdat deze locatie bijna drie jaar geleden in het nieuws kwam na beelden van een verstandelijk beperkte jongeman die regelmatig aan een tuigje werd vastgezet. Deze gebeurtenis leidde binnen alle locaties van de 's Heeren Loo Zorggroep tot een versnelling in het proces om vrijheidsbeperkingen af te bouwen.

De Staatssecretaris en Bestuursvoorzitter onthulden tijdens de opening samen een gedenksteen om stil te staan bij dit bijzondere moment. In zijn toespraak stond staatssecretaris Van Rijn stil bij de voelbare en merkbare verandering die de organisatie en haar medewerkers de afgelopen jaren hebben doorgemaakt om vrijheidsbeperkingen terug te dringen. Dat vergt durf en moed van medewerkers en bestuur, onderstreepte hij. De opening van de VIC/IC workhome in Ermelo staat symbool voor een enorme cultuurverandering binnen 's Heeren Loo Zorggroep.

Opening

Tijdens de feestelijke opening interviewde regiodirecteur Rianne van Eijk een moeder van een van de toekomstige clienten. Het was een mooi gesprek waarin de moeder onder meer vertelde dat zij het moeilijk vond om soms toe te geven dat je als ouder iets niet (meer) kan en de zorg moet overdragen. Voor haar extra lastig omdat ze zelf in de zorg werkt. De moeder voelde zich in ieder geval gesterkt en gezien door het goede contact met de zorgprofesionals en de regiodirecteur. Bert Halm, directeur Vastgoed, stond in zijn toespraak stil bij de integrale samenwerking tusssen vastgoed en zorg om het in de toekomst te kunnen bekostigen.
In de nieuwe VIC/IC woning in Ermelo komen 24 cliënten te wonen. 12 cliënten gaan in de 2 IC woningen wonen en 12 cliënten in de 3 VIC woningen. Naast de woningen staat een dagbestedingsruimte waar de cliënten dagbesteding krijgen.

‘Net zo vrij als jij!'

De afgelopen jaren heeft 's Heeren Loo Zorggroep zich zeer intensief bezig gehouden met de vraag hoe zij de behandeling van en zorg voor mensen met complexe zorgvragen het beste vorm kan geven. Naast de methodische aspecten van zorg, investeerde de zorggroep ook in scholing en opleiding van medewerkers. En was er natuurlijk heel veel aandacht voor het afschaffen van vrijheidsbeperkingen tijdens de campagne ‘Net zo vrij als jij!'. Vanuit passie, onvoorwaardelijke betrokkenheid en met inzet van veel medewerkers is er nu wederom een prachtig gebouw gerealiseerd.

Zweedse Banden

Tijdens het vakcongres ‘Net zo vrij als jij!' op 3 oktober j.l. zei bestuursvoorzitter Paul de la Chambre: "Wij creëren weer ruimte om te experimenteren, stellen weer vragen en nemen daarbij weldoordachte risico's. Wij hebben het aantal Zweedse banden in twee jaar tijd teruggebracht van ruim 150 tot 15. Maar we zijn er nog niet.  De nieuwe Wet Zorg en Dwang is een enorme stap vooruit. Maar het is slechts een middel om de toepassing van vrijheidsbeperking in ons werk terug te dringen. De la Chambre riep iedereen op om in de begeleiding van cliënten met lef te werken. En aan de branche om meer samen te werken met anderen, nu en in de toekomst. Om er gezamenlijk naar te streven om alle fysieke beperkingen van cliënten geheel af te schaffen.

VIC/IC Workhome

 Een VIC/IC Workhome is een combinatie van wonen en werken voor cliënten die vanwege hun verstandelijke beperking en gedragsproblematiek in een uitzichtloze situatie zijn terechtgekomen. Dit wordt veelal mede veroorzaakt door handelingsverlegenheid bij medewerkers. Vanwege de complexe zorgvragen van de cliënten is specifieke deskundigheid vereist. Als deze niet aanwezig is, komen niet alleen cliënten, maar ook medewerkers in een perspectiefloze situatie terecht. Een gevolg hiervan is het gebruik van vrijheidsbeperking. Door intensieve begeleiding in een VIC/IC Workhome kunnen zelfs cliënten die lange tijd niet meer buiten zijn geweest weer naar school, werken en recreëren in de samenleving. Er wordt gewerkt volgens het orthopedagogische behandelingsmodel Triple-C.

Documentaire

 In januari 2014 gaat de documentaire ‘Drie jaar na Brandon, een bevrijdingsverhaal' in première. Tijdens de opening van de VIC/IC Workhome werd de trailer hiervan vertoond. In de documentaire laat 's Heeren Loo Zorggroep zien welke cultuuromslag gaande is binnen de organisatie en hoe het leven van cliënten veranderde door het afbouwen van vrijheidsbeperkingen. Cliënten die beperkt werden omdat zij agressief of automutilerend gedrag vertoonden veranderden doordat hun begeleiders en het team het aandurfden om vrijheidsbeperkingen af te bouwen.Reacties

Er zijn nog geen reacties. Word de eerste.