Laatste nieuws
In de medische en academische wereld komt er steeds meer aandacht en specialistische zorg voor...
De Coöperatie Boer en Zorg en 's Heeren Loo gaan samenwerken. Zodat cliënten die op een...
Op 9 mei 2018 is het feest bij Boerderij Kakelhoeve. Dan wordt er namelijk het...

“We zijn nuttig bezig geweest en hebben veel lol gehad!”

“Er is nog lang over nagepraat”, vertelt advocaat Bart de Ruijter bij KPN over de vrijwilligersdag bij ’s Heeren Loo in Apeldoorn. Met 68 medewerkers van de afdeling General Counsel Office staken zij een dagje de handen uit de mouwen voor mensen met een verstandelijke beperking. “We zijn nuttig bezig geweest en hebben heel veel lol gehad”, aldus Bart.

Waarom zijn jullie juist bij ’s Heeren Loo aan de slag gegaan?

“Elk jaar organiseren wij een dag voor de afdeling om elkaar eens op een andere wijze te treffen. Eerdere jaren was dat bijvoorbeeld een sportdag. Dit keer wilden we het combineren met iets nuttigs. Dat past ook in het beleid voor maatschappelijk verantwoord ondernemen van KPN. Via het Mooiste Contact Fonds van KPN waren er al contacten met ’s Heeren Loo. Omdat men in Apeldoorn in staat was een dag voor 68 mensen te organiseren, zijn we daar aan de slag gegaan.”

Wat hebben jullie gedaan?

“Onze grote groep werd opgesplitst. We konden kiezen uit vier activiteiten: meubels maken, de belevingsroute opknappen, tuinen zomerklaar maken of assisteren bij een uitje naar de Apenheul. Ik zat in de groep die meubels ging maken. Het was prima georganiseerd, want de steigerhoutplanken waren al op maat gezaagd. Onder leiding van een timmerman en onder belangstelling en aanmoediging van enkele bewoners konden we de tafels, kamerschermen en verrijdbare zitkussenplateau’s goed in elkaar zetten. Eén collega was zo enthousiast over het resultaat, dat hij daarna thuis voor zichzelf ook een tafel heeft gemaakt.”

Wat waren de reacties op jullie werk?

“We hebben de meubels aan het einde van de dag zelf naar de woningen gebracht. Dat was fantastisch! Je ziet dan voor wie je aan het werk bent geweest. Zowel bewoners als begeleiders waren enorm dankbaar. Ook zagen we veel bewoners weer terug die eerder op de dag een kijkje bij ons kwamen nemen. Spontane reacties en blije gezichten. Sommige bewoners hebben zelfs voor ons gezongen en tekeningen gemaakt. Ook hebben we veel gelachen.”

En bij de andere groepen?

“Eveneens positieve reacties. Zo heeft de groep die de belevingsroute in het bos heeft opgeknapt hard gewerkt om het pad weer begaanbaar te maken: harken, zagen, spijkeren etc. Een belevingsroute laat mensen met ernstige beperkingen verschillende dingen ervaren. Bijvoorbeeld hoe het klinkt en voelt als je over grind, grond of hout rijdt en het geluid van zoemende insecten etc. Bij het opknappen hielpen ook bewoners mee. Waaronder een jongen die vol met verhalen zat. Hij is er de hele dag bijgebleven en ging aan het einde van de dag mee op de teamfoto. Ook is hij Facebook-vriend geworden met enkele KPN’ers. Dat zijn toch mooie ervaringen.”

Hoe kijken jullie terug op deze dag?

“Vooral met veel plezier en een goed gevoel. We hebben zoveel lol gehad. De contacten met en de enthousiaste reacties van begeleiders en bewoners hebben indruk gemaakt. Het was prachtig en zinvol om een kijkje te nemen in een stukje van de samenleving waar je niet dagelijks mee te maken krijgt. Ook hebben we veel waardering gekregen voor het werk van de betrokken begeleiders en vrijwilligers. Voor hun inzet om er telkens iets moois van te maken voor de bewoners. En waardering voor hun creatieve manier van oplossingen bedenken binnen de mogelijkheden. Ik kan zo’n dag iedere organisatie aanraden, het is echt een win-winsituatie. We hebben er nog lang over nagepraat!”

Wil je net als Bart een leuke dag hebben én mensen met een verstandelijke beperking een glimlach op het gezicht toveren? Bekijk voor meer informatie deze pagina of neem rechtstreeks contact op met Lianne van Opstal, Medewerker Communicatie & Fondsenwerving.Reacties

Er zijn nog geen reacties. Word de eerste.