Laatste nieuws
Vanavond Opsporing Verzocht
Het televisieprogramma Opsporing Verzocht besteedt vanavond, 13 november, aandacht aan een...
’s Heeren Loo start samen met ROC Mondriaan in regio Den Haag en Leiden een praktijk-gestuurde...
Gemeente Ermelo en 's Heeren Loo tekenden maandag 5 november een samenwerkingscontract voor...

Wonen in een Villa: complex voor wonen en dagbesteding feestelijk geopend

Waar begin vorige eeuw hotel en restaurant de Prinsentafel was gehuisvest, staat nu een ander gebouw met een prinselijk tintje. ‘De Villa' is thuishaven voor zestien jongeren met een verstandelijke beperking. Beneden zijn onder meer een zeepatelier en kaarsenmakerij gevestigd. De opening vond plaats onder grote belangstelling van cliënten, medewerkers, familie en omwonenden op donderdag 19 september.

Bewoners maken een thuis

"Zelf kiezen waar je woont is belangrijk. De Villa is een prachtig gebouw, maar het zijn de bewoners die er een thuis van maken", sprak Kees Erends, bestuurslid bij 's Heeren Loo Zorggroep. Cliënten en ouders, die door regiodirecteur Hetty Verhulst werden geïnterviewd op het podium, onderstreepten dit. Zo is bewoner Willian blij met zijn thuis en de kookles die hij kreeg van Esther; "Nu heb ik tenminste altijd genoeg te eten", zei hij met een knipoog. Ouders gaven aan hun kinderen vol vertrouwen zelfstandig te laten wonen in de Villa.

Na toespraken door projectleider Tineke Meeder, regiodirecteur Hetty Verhulst en bestuurslid Kees Erends, was het tijd voor de officiële openingshandeling. Met muzikale omlijsting van een brassband onthulden Kees Erends en cliënten Samantha en Eppo de letters op de gevel. Onder genot van een hapje en drankje, verzorgd door medewerkers van Brasserie de Zon, startte om 15.30 uur het Open Huis. Bewoners lieten trots hun eigen appartementen zien. Ook het zeepatelier en de kaarsenmakerij waren te bezichtigen. Bij de Braderie buiten waren allerlei producten verkrijgbaar die gemaakt zijn door mensen met een verstandelijke beperking.

's Heeren Loo Zorggroep realiseert op relatief kleine schaal woon- en opvangvoorzieningen in woonwijken. Mensen met een verstandelijke beperking kunnen op deze manier goed in de maatschappij integreren. De Villa in Apeldoorn biedt een dagbestedingsprogramma aan 44 cliënten. Zij hebben een werkplek in de kaarsenmakerij of het zeepatelier en er zijn ruimtes voor belevingsgerichte dagbesteding, zoals muziek maken, knutselen en kook- en bakactiviteiten. In een zestiental appartementen kunnen jongeren met een verstandelijke beperking wonen onder begeleiding. Zij namen in mei van dit jaar hun intrek.

Over de villa

Het gebouw kreeg zijn naam toen in de ontwerpfase een medewerker zich liet ontvallen; "Het lijkt wel een villa!" Ook de binnenkant mag er zijn. Een klankbordgroep met cliënten en familieleden gaven al tijdens de ontwerpfase aan wat zij belangrijk vinden in de nieuwe woning en dagbesteding. Zo is er een mooie, centrale ontmoetingsruimte gerealiseerd.Reacties

Er zijn nog geen reacties. Word de eerste.