Psychomotorische therapie (PMT) bij mensen met een (verstandelijke) beperking
Heb je een kind, familielid of patiënt met een beperking en psychosociale of psychische problemen? Dan kan psychomotorische therapie (PMT) helpen tegen deze problemen. De psychomotorische therapeuten in onze poliklinieken zijn gespecialiseerd in het behandelen en begeleiden van mensen met een verstandelijke beperking.
Psychomotorische therapie kan helpen bij:
- Faalangst
- Negatief zelfbeeld
- Depressieve klachten
- Hechtingsproblemen
- Traumatische ervaringen.
Wat is psychomotorische therapie?
Het doel van PMT is dat je kind of familielid nieuw gedrag aanleert en traumatische ervaringen verwerkt. Tijdens de behandeling doet je kind of familielid allerlei bewegingsactiviteiten. Dit kan in een groep zijn of individueel. Daarbij staat de lichaamservaring centraal. Een veilige band is met de therapeut is een voorwaarde. We maken onderscheid tussen:
Activiteiten gericht op de lichaamservaring
Dit zijn ademhalingsoefeningen, ontspanningsoefeningen en spannende oefeningen met de ogen dicht.
Bewegingsactiviteiten
Denk aan balspelen, bewegen op muziek en boksen. De therapeut let tijdens die activiteiten op:
- de manier van bewegen
- lichaamstaal en lichaamshouding
- ademhaling
- concentratie en taakgerichtheid
- de emotiebeleving van het kind of familielid
- omgaan met opdrachten, zichzelf en anderen.
Speciaal voor mensen met een beperking gebruiken we middelen zoals emotiethermometers, signaleringsplannen, emotiepicto’s, therapieboekjes en beeldopnames. Vaak bespreken we onze ervaringen na een aantal behandelingen met jou als ouder/verzorger of hulpverlener. Soms ben jij aanwezig bij een behandeling. Bijvoorbeeld om je kind of familielid een veilig gevoel te geven.
-
PMT is geschikt voor mensen met een licht verstandelijke beperking (LVG), mensen met moeilijk verstaanbaar gedrag (MVG) en mensen met niet-aangeboren hersenletsel (NAH). En vooral als jouw kind of familielid graag actief bezig is óf actiever moet worden. Of als je kind of familielid moeilijk kan praten over zijn gevoelens of te veel in zijn hoofd zit. PMT is minder geschikt voor mensen met een ernstige meervoudige beperking (EMB).
-
We geven de PMT op een locatie van ’s Heeren Loo of bij je thuis. Hoeveel behandelingen jouw kind of familielid nodig heeft, hangt af van de zorgvraag. Meestal is dat tussen 15 en 30 wekelijkse behandelingen. Elke behandeling duurt 60 minuten.
-
Vaktherapie is een andere manier van behandelen; niet praten, maar doen en ervaren. Andere vormen van vaktherapie zijn beeldende therapie, danstherapie, dramatherapie, muziektherapie en speltherapie.
Voorbeeld Psychomotorische therapie
Psychomotorische therapie bij jou in de buurt
Je weet nu meer over psychomotore therapie. Voor deze therapie kun je terecht bij een van onze poliklinieken door heel Nederland. Vind een polikliniek in de buurt.
De poliklinieken zijn onderdeel van expertisecentrum Advisium. Daar werken mensen met veel kennis en expertise om mensen met een (licht) verstandelijke beperking en/of andere beperking te onderzoeken, behandelen en te begeleiden. Dankzij de bundeling van deze kennis en expertise vinden we altijd een oplossing.
Contact
Kunnen we je helpen?
Wil je meer weten over psychomotorische therapie. Of heb je een vraag? We helpen je graag op weg. Je kunt ons op verschillende manieren bereiken. Per telefoon, e-mail of via social media. Net wat jij prettig vindt. Van maandag tot en met vrijdag zitten wij klaar om jouw vragen te beantwoorden. Van 08.30 uur in de morgen tot 17.30 uur in de avond.