Competentiegericht werken

Competentiegericht werken (CGW) kan jouw kind of familielid helpen om zijn vaardigheden te vergroten en zo zelfstandig mogelijk te worden. De methode is vooral geschikt voor kinderen, jongeren en (jong)volwassenen met een licht verstandelijke beperking (LVB) met meervoudige problematiek. Denk hierbij aan leer- en opvoedingsproblemen, ernstige gedragsproblemen of een psychiatrische stoornis en/of verslaving. Vaak in combinatie met problemen in de gezinssituatie

Wat is Competentiegericht werken?

Een competentie is het vermogen om een taak met de juiste kennis en vaardigheden te doen, dus om een taak zo goed mogelijk uit te voeren. Met CGW ontwikkelt jouw kind of familielid de competenties die nodig zijn voor een prettig en zo zelfstandig mogelijk leven. Daarbij besteden we ook veel aandacht aan het omgaan met anderen. Ook kijken we of het nodig is om taken te verlichten of te vereenvoudigen.

Bij CGW gebruiken we de kwaliteiten van je kind of familielid en de zaken in zijn omgeving die hem helpen of beschermen. En we onderzoeken wat het voor je kind of familielid lastig maakt om zich te ontwikkelen en welke risico’s er in zijn omgeving zijn. Door het positieve te benadrukken ontwikkelt je kind of familielid nieuwe competenties. De begeleiding met CGW kan kortdurend zijn of langdurend. Dit hangt af van de combinatie van problemen.

Samenwerking met ouders en cliënten

We luisteren goed naar de behoeften (mogelijkheden en beperkingen) en wensen van jou en jouw kind of familielid. Samen spreken we duidelijke en haalbare doelen af, waar we in kleine stapjes aan werken. Daarbij bevorderen we de kracht van jou en jouw kind of familielid.

Expertisecentrum LVB

Op de webpagina expertisecentrum LVB vind je meer informatie over behandeling en begeleiding voor mensen met een licht verstandelijke beperking (LVB).

Contact

Kunnen we je helpen?

Wil je meer weten over Competentiegericht werken? Of heb je een vraag? We helpen je graag op weg. Je kunt ons op verschillende manieren bereiken. Per telefoon, e-mail of via social media. Net wat jij prettig vindt. Van maandag tot en met vrijdag zitten wij klaar om jouw vragen te beantwoorden. Van 08.30 uur in de morgen tot 17.30 uur in de avond.

Neem contact op