Diagnostiek van gedragsproblemen bij mensen met een (verstandelijke) beperking

Heb je een kind, familielid of patiënt met een verstandelijke beperking en/of andere beperking? En heb je vragen of zorgen over het gedrag? In onze poliklinieken kijken we naar wat er precies aan de hand is. Een gespecialiseerd onderzoeker brengt een psychisch probleem of een psychische stoornis in kaart en onderzoekt de oorzaak. Ook geven we advies over de ondersteuning en behandeling.

Wat is diagnostiek bij psychische problemen?

 • Onze gespecialiseerde psychologen zoeken de antwoorden op de volgen de vragen:

  • Wat is er aan de hand? Heeft jouw kind of familielid een stoornis?
  • Wat is de oorzaak van het gedrag?
  • Wat voor hulp heeft je kind of familielid nodig?

  We beginnen altijd met gesprekken met je kind of familielid. En met de mensen die hem of haar goed kennen. Ook voeren we tests uit. We kijken we niet alleen naar je kind of familielid, maar ook naar zijn omgeving: waar hij woont, werkt en naar school gaat. Want de omgeving heeft invloed op het gedrag. Andersom beïnvloedt jouw kind of familielid de omgeving. Gemiddeld houden we 4 behandelingen met de je kind of familielid en 2 behandelingen met jou als ouder.

  Daarna schrijven we twee verslagen:

  • Cliëntverslag: in dit verslag staan de uitkomsten van het onderzoek in begrijpelijke taal. Dat is handig voor je kind of familielid en voor jou als ouder.
  • Onderzoeksverslag: dit verslag is voor de professionele zorgverlener. Hij of zij leest het verslag en bekijkt welke behandeling jouw kind of familielid nodig heeft.
 • Bij klachten als angst, somberheid, onrust, boosheid of zelfs agressief gedrag is een juiste diagnose belangrijk. Want dat helpt om een goede behandeling te starten.

 • Mensen met een verstandelijke beperking en/of andere beperking met psychische klachten, bij wie het lastig is om erachter te komen wat er precies aan de hand is.

 • Het kost gemiddeld 8 weken om de diagnose te stellen. Daarna start de behandeling. Het hele traject duurt 3 tot 6 maanden.

Diagnostiek bij jou in de buurt

Je weet nu meer over diagnostiek bij gedragsproblemen. Wil je hulp bij een diagnose van de gedragsproblemen bij jouw kind of familielid? Dan kunt je terecht bij onze poliklinieken door heel Nederland. Vind een polikliniek in de buurt.

De poliklinieken zijn onderdeel van expertisecentrum Advisium. Daar werken specialisten met veel kennis en expertise om mensen met een (lichte) verstandelijke beperking en/of andere beperking te onderzoeken, behandelen en te begeleiden. Dankzij de bundeling van deze kennis en expertise vinden we altijd een oplossing.

Contact

Kunnen we je helpen?

Wil je meer weten over diagnostiek. Of heb je een vraag? We helpen je graag op weg. Je kunt ons op verschillende manieren bereiken. Per telefoon, e-mail of via social media. Net wat jij prettig vindt. Van maandag tot en met vrijdag zitten wij klaar om jouw vragen te beantwoorden van 08.30 tot 17.30 uur.

Neem contact op