Ergotherapie voor mensen met een verstandelijke beperking

Natuurlijk wil jouw kind of familielid zo zelfstandig en prettig mogelijk leven. Maar dat gaat niet altijd vanzelf. Heeft je kind of familielid moeite met bepaalde dagelijkse handelingen of activiteiten? Onze ergotherapeuten helpen je graag verder door jouw kind nieuwe vaardigheden te leren door hem of haar te leren om een handeling op een andere manier uit te voeren.

Wat is ergotherapie?

We observeren en onderzoeken waarom je kind of familielid moeite heeft met dagelijkse handelingen. Ook analyseren we de zithouding van je kind of familielied. Daarna zoeken we samen naar oplossingen. We geven advies en trainen vaardigheden zoals het leren afwassen, koken of aankleden. Of we oefenen met hoe jouw kind of familielid de handeling anders kan uitvoeren. Ook begeleiden we bij werken of leren op school. En bij een goede invulling van de dag en de vrije tijd. 

Natuurlijk betrekken we ook familie en begeleiders bij de behandeling. Kortom: je kind of familielid leert. En jij als ouder of verzorger leert hoe je daarbij kunt helpen. Daarnaast adviseert de ergotherapeut ouders van een kind met een beperking over transfers en verzorging. Ook adviseert de ergotherapeut over hulpmiddelen, zoals een rolstoel, aangepast bestek, douchehulpmiddelen, aangepast meubilair en tilhulpmiddelen.

Met ons advies, behandeling en begeleiding willen we de zelfredzaamheid van jouw kind of familielid in het dagelijks leven verbeteren. Zo kan hij of zij beter meedoen in zijn omgeving.

  • Ergotherapie kan helpen bij problemen bij het uitvoeren van dagelijkse activiteiten door:

   • lichamelijke beperkingen
   • cognitieve beperkingen
   • zintuiglijke beperkingen en problemen met het verwerken van prikkels
   • psychische beperkingen.

   Deze beperkingen kunnen aangeboren of later ontstaan zijn.

  • Alle mensen met een verstandelijke beperking die moeite hebben met het uitvoeren van dagelijkse activiteiten.

  • De duur van de behandeling varieert van een eenmalig consult of meerdere behandelingen. Deze hangt af van de hulpvraag en de ernst van de beperking. De behandeling kan plaatsvinden in een aparte oefenruimte maar in huis, op school, werk of dagbesteding.

  • Gaat het om een uitgebreide of ingewikkelde vraag? Dan kunnen onze ergotherapeuten gemakkelijk de hulp inroepen van andere specialisten. Een multidisciplinair team kijkt dan naar je kind of familielid. Zo geven we altijd de best mogelijke ondersteuning.

  Ergotherapie bij jou in de buurt

  Je weet nu meer over de mogelijkheden van ergotherapie. Voor behandeling door een ergotherapeut kun je terecht in onze poliklinieken door heel Nederland. Vind een polikliniek in de buurt.

  De poliklinieken zijn onderdeel van expertisecentrum Advisium. Daar werken specialisten met veel kennis en expertise om mensen met een (licht) verstandelijke beperking en/of andere beperking te onderzoeken, behandelen en te begeleiden. Dankzij de bundeling van deze kennis en expertise vinden we altijd een oplossing.

  Contact

  Kunnen we je helpen?

  Wil je meer weten over ergotherapie. Of heb je een andere vraag? We helpen je graag op weg. Je kunt ons op verschillende manieren bereiken. Per telefoon, e-mail of via social media. Net wat jij prettig vindt. Van maandag tot en met vrijdag zitten wij klaar om jouw vragen te beantwoorden. Van 08.30 uur in de morgen tot 17.30 uur in de avond.

  Neem contact op