Hulp bij psychische problemen

“Ik zie het allemaal niet meer zitten. Dingen lukken niet. Misschien komt dat door mijn licht verstandelijk beperking. Mensen begrijpen me niet. Ik wil werken maar dat lukt ook al niet. Ik zit de hele dag op mijn kamer en weet niet hoe ik verder moet.”

Je geestelijke gezondheid is belangrijk. Je wil lekker in je vel zitten en goed functioneren in het dagelijks leven. Maar soms lukt dat even niet. Dan heb je hulp nodig voor je psychische klachten. Bij de poliklinieken LVB-GGZ van ’s Heeren Loo praten we met je over waar je last van hebt en wat je wil bereiken. Daarna kijken we welke behandeling jij nodig hebt.

Informatie voor verwijzers

Wil je weten hoe we kunnen helpen? 

Lees de ervaring van Nadine, Linda en Niels.

 • Nadine

  "Onze dochter Fien kwam vaak huilend en boos uit school. Ze was echt ongelukkig. Na onderzoek bij de polikliniek werd duidelijk dat ze autisme heeft. De GZ-psycholoog heeft uitleg gegeven op school, maar uiteindelijk was een andere school beter voor haar. De gezinsbehandelaar hielp ons om Fien beter te snappen, zodat we haar goed kunnen ondersteunen. Fien komt nu blij en ontspannen thuis. Het is fijn om weer een tevreden dochter te hebben."

 • Linda

  "Ik had steeds nachtmerries over mijn vroegere gewelddadige relatie. Overdag beleefde ik de mishandeling soms opnieuw. Dat gaf veel spanning. Bij de polikliniek kreeg ik traumatherapie voor mijn post-traumatische stressstoornis. De enge dromen zijn verdwenen en ik ben rustiger. Mijn nieuwe vriend is mee geweest naar therapie. Hij snapt mij nu beter."

 • Niels

  "Ik voelde me eenzaam en leeg. En deed helemaal niets op een dag. De huisarts heeft mij naar de polikliniek verwezen. Ik had een depressie. Met cognitieve therapie en medicatie en met ondersteuning thuis gaat het nu beter. Ik ben actiever en voel me goed. Ik heb geleerd waar ik op moet letten en hoe ik goed voor mijzelf kan zorgen."

Voor wie?

Heb jij (of jouw kind of familielid) psychische problemen en een licht verstandelijke beperking (LVB) of bijvoorbeeld een autistische stoornis? Dan helpen wij je graag verder.

Jouw vragen?

We helpen je verder bij problemen en vragen zoals:

 • Depressie, somberheid en teruggetrokken gedrag
 • Problemen met het zelfbeeld, een laag gevoel van eigenwaarde, piekeren, onzekerheid
 • Angsten, dwang, slaapproblemen
 • Problemen naar aanleiding van een trauma of rouw
 • Problemen in de contacten met familie, vrienden en anderen
 • Driftbuien en opstandig of druk gedrag

Wie werken er?

De medewerkers van de polikliniek zijn gespecialiseerd in de behandeling van mensen met een combinatie van psychische problemen en een licht verstandelijke beperking (LVB). Bij de polikliniek werken onder andere psychiaters, klinisch psychologen, GZ-psychologen, orthopedagogen en diverse therapeuten. Zij bekijken jouw vraag van alle kanten. Zo krijg je de zorg die jij nodig hebt.

Wil je hulp bij jouw problemen? Denk dan hier al over na:

We kunnen je op veel manieren helpen bij jouw psychische problemen. Met onze uitleg hieronder kun je vast nadenken over wat je wil en belangrijk vindt.

 • Je komt bij de polikliniek omdat je een psychische of psychiatrische klacht hebt. Bijvoorbeeld angst, nare ervaringen in je leven of vastlopen in het omgaan met anderen. Denk alvast na over wat je over je klacht kan vertellen. Zo kunnen we je goed leren kennen. En praat erover, bijvoorbeeld met iemand die dichtbij je staat. 

 • Bedenk wat je anders zou willen. Wat je wil leren en wat je wil bereiken met de behandeling. Praat daarover, bijvoorbeeld met iemand die dichtbij je staat.

 • Voor de behandeling heb je een verwijzing nodig. Deze mensen mogen naar ons verwijzen:

  • huisarts
  • medisch specialist (waaronder: psychiater, specialist ziekenhuis, specialist ouderengeneeskunde, arts verstandelijk gehandicapten)
  • straatdokter
  • regiebehandelaar van de cliënt (bij doorverwijzing)
  • bedrijfsarts.

  Lees meer over de Verwijsafspraken Geestelijke gezondheidszorg

 • Ben je jonger dan 18 jaar, dan heb je een beschikking nodig om de behandeling vergoed te krijgen. Lees meer over het aanvragen van een beschikking

  Ben je 18 jaar of ouder? Dan betaalt je zorgverzekering (een deel van) de kosten. Maar alleen als je een verwijzing hebt. Misschien gaat dit wel ten koste van jouw eigen risico. Neem daarom contact op met je zorgverzekeraar over de voorwaarden van vergoeding. 

Een polikliniek met LVB-GGZ bij jou in de buurt

's Heeren Loo heeft meerdere poliklinieken met LVB-GGZ. Wat we doen en de samenstelling van het team verschillen per polikliniek. Kijk op de pagina van de locatie voor meer informatie. Je vindt daar ook de wachttijden.

Contact

Kunnen we je helpen?

Wil je meer weten over LVB-GGZ-zorg? We helpen je graag op weg. Je kunt ons op verschillende manieren bereiken. Per telefoon, e-mail of via social media. Net wat jij prettig vindt. Van maandag tot en met vrijdag zitten wij klaar om jouw vragen te beantwoorden. Van 08.30 uur in de morgen tot 17.30 uur in de avond.

Neem contact met ons op