Logopedie/totale communicatie voor mensen met een (verstandelijke) beperking

Heeft je kind of familielid een (licht) verstandelijke beperking en problemen met communicatie, taal/spreken, horen, eten en drinken of met het verwerken van prikkels? Dan helpen we graag. Een behandeling begint met onderzoek: wat zijn de problemen en wat wil je kind, of begeleider bereiken? Natuurlijk instrueren wij ook familie en begeleiders.

Waarmee en hoe kan logopedie helpen?

Logopedie kan helpen bij problemen met:

 • Voor mensen met een (licht) verstandelijke beperking kan gesproken taal ingewikkeld zijn. We helpen met behandeling en/of advies over ondersteunende communicatiemiddelen. Denk aan: lichaamstaal, pictogrammen, voorwerpen, foto’s, tekeningen, gebaren, apps en spraakcomputers. Dit noemen we ondersteunde communicatie. Logopedie helpt jouw kind of familielid om:

  • te begrijpen wat er van hem verwacht wordt
  • overzicht te houden op zijn programma / dag
  • om zich beter te kunnen uiten.

  Ook kunnen we de spraak- en/of taalontwikkeling van je kind of familielid in kaart brengen. Vervolgens helpen wij met het verbeteren van de verstaanbaarheid en stimuleren we de taalontwikkeling.

 • Goed kunnen horen is belangrijk om te kunnen communiceren. We kunnen het gehoor van je kind of familielid testen en zo nodig verwijzen naar een audicien voor een gehoorapparaat. Ook leren we je kind of familielid hoe hij of zij met een gehoorapparaat om moet gaan. Is er geen goede oplossing voor het gehoorprobleem? Dan helpen we jouw kind of familielid om met hulpmiddelen of gebarentaal toch zo goed mogelijk te kunnen communiceren

 • Soms geeft eten en drinken problemen. Denk aan verslikken, niet (goed) kunnen kauwen en niet kunnen afhappen. Je kind of familielid kan dan eten gaan weigeren en medische klachten krijgen, zoals een longontsteking. We zoeken zoeken hulpmiddelen en/of kijken of de structuur van het voedingsmiddel kan worden aangepast om eten en drinken te vergemakkelijken.

 • Alle mensen met een verstandelijke beperking en problemen met communicatie, horen, eten en drinken

 • De duur van de behandeling varieert van een eenmalig consult of meerdere behandelingen. Deze hangt af van de hulpvraag en de ernst van de beperking. De behandeling kan plaatsvinden in een behandelruimte maar ook aan huis, op school, werk of dagbesteding. Dus zoveel mogelijk in een vertrouwde omgeving.

 • Gaat het om een uitgebreide of ingewikkelde vraag? Dan kunnen onze logopedisten gemakkelijk de hulp inroepen van andere specialisten. Een multidisciplinair team kijkt dan naar je kind of familielid. Zo geven we altijd de best mogelijke ondersteuning.

Logopedie bij jou in de buurt

Je weet nu meer over de mogelijkheden van logopedie. Voor behandeling door een logopedist kun je terecht in onze poliklinieken door heel Nederland. Vind een polikliniek in de buurt.

De poliklinieken zijn onderdeel van expertisecentrum Advisium. Daar werken specialisten met veel kennis en expertise om mensen met een (licht) verstandelijke beperking en/of andere beperking te onderzoeken, behandelen en te begeleiden. Dankzij de bundeling van deze kennis en expertise vinden we altijd een oplossing.

Contact

Kunnen we je helpen?

Wil je meer weten over logopedie en/of totale communicatie. Of heb je een andere vraag? We helpen je graag op weg. Je kunt ons op verschillende manieren bereiken. Per telefoon, e-mail of via social media. Net wat jij prettig vindt. Van maandag tot en met vrijdag zitten wij klaar om jouw vragen te beantwoorden. Van 08.30 uur in de morgen tot 17.30 uur in de avond.

Neem contact op