Muziektherapie voor mensen met een (verstandelijke) beperking

Vind je het lastig om gevoelens en gedachten onder woorden te brengen. En wil je leren om anders en beter met je gevoelens om te gaan? En hou je ook nog van muziek maken of luisteren? Dan is muziektherapie misschien iets voor jou?

Muziektherapie kan helpen bij

  • Angst
  • Gedragsproblemen
  • Moeite met contact maken met andere mensen
  • Problemen met bewegen, taal of spraak
  • Traumatische ervaringen
  • Verdriet.

Wat is muziektherapie?

Bij muziektherapie werk je met muziek, ritme en tekst. Je kunt zelf muziek maken of naar muziek luisteren. Door te zingen of te rappen leer je naar jezelf te luisteren of je beter te laten horen. Met instrumenten geef je geluid aan hoe je je voelt. Tijdens improvisatie oefen je met contact maken en communiceren. Ook kan muziektherapie je helpen om te ontspannen.

  • Muziektherapie is geschikt voor iedereen. En vooral voor mensen die het makkelijker vinden om te ervaren, te oefenen en uit te proberen dan om praten. Het kan ook zijn dat de klacht (nog) te groot of te moeilijk is om over te praten.

  • De duur van de therapie hangt af van de complexiteit van de hulpvraag. We beginnen met 15 tot 20 wekelijkse sessies. Na evaluatie kan de therapie verlengd worden met 15 tot 20 sessies. Elke sessie duurt 45 minuten.

  • Vaktherapie is een andere manier van behandelen; niet praten, maar doen en ervaren. Andere vormen van vaktherapie zijn beeldende therapie, danstherapie, dramatherapie, speltherapie en psychomotorische therapie.

Muziektherapie bij jou in de buurt

Je weet nu meer over muziektherapie. Voor muziektherapie kun je terecht bij een aantal van onze poliklinieken. Als de door jou gekozen polikliniek geen muziektherapie geeft, denken we graag met je mee over een oplossing. Vind een polikliniek in de buurt.

De poliklinieken zijn onderdeel van expertisecentrum Advisium. Daar werken mensen met veel kennis en expertise om mensen met een (licht) verstandelijke beperking en/of andere beperking te onderzoeken, behandelen en te begeleiden. Dankzij de bundeling van deze kennis en expertise vinden we altijd een oplossing.

Contact

Kunnen we je helpen?

Wil je meer weten over muziektherapie. Of heb je een andere vraag? We helpen je graag op weg. Je kunt ons op verschillende manieren bereiken. Per telefoon, e-mail of via social media. Net wat jij prettig vindt. Van maandag tot en met vrijdag zitten wij klaar om jouw vragen te beantwoorden. Van 08.30 uur in de morgen tot 17.30 uur in de avond.