Diagnostiek bij mensen met een verstandelijke beperking

Heb je een kind, familielid of patiënt met een verstandelijke beperking? En heb je vragen of zorgen over het gedrag? Voor diagnostiek kun je terecht bij de poliklinieken van ’s Heeren Loo. Een gespecialiseerd onderzoek brengt een psychisch probleem of een psychische stoornis in kaart. De psycholoog onderzoekt de oorzaak. En geeft advies over de ondersteuning en behandeling.

Inzicht in de psychische problematiek

Psychische problemen zijn vervelend. Ze kunnen leiden tot angst, somberheid, onrust, boosheid of zelfs agressief gedrag. Het kan lastig zijn om erachter te komen wat er aan de hand is. Bij ’s Heeren Loo werken psychologen die zich hebben gespecialiseerd in het onderzoeken van mensen met een verstandelijke beperking:

  • Wat is er aan de hand? Heeft jouw kind of familielid een stoornis?
  • Wat is de oorzaak van het gedrag?
  • Wat voor hulp heeft je kind of familielid nodig?

De diagnose: gesprekken en tests

We beginnen altijd met gesprekken met je kind of familielid. En met de mensen die hem of haar goed kennen. Ook voeren we tests uit. Op basis hiervan schrijven we een onderzoeksverslag en een cliëntverslag. In het cliëntverslag staan in begrijpelijke taal de uitkomsten van het onderzoek. Dat is handig voor je kind of familielid en voor jou als ouder. Op basis van het onderzoeksverslag bepaalt een professionele zorgverlener welke behandeling jouw kind of familielid nodig heeft. Dit diagnosetraject duurt gemiddeld 8 weken (van 3 tot 6 maanden). Daarna start de behandeling.

Rol van je kind of familielid en zijn omgeving

We kijken we niet alleen naar je kind of familielid, maar ook naar zijn omgeving: waar hij woont, werkt en naar school gaat. Want de omgeving heeft invloed op het gedrag. Andersom beïnvloedt jouw kind of familielid de omgeving. Gemiddeld houden we 4 behandelingen met de je kind of familielid en 2 behandelingen met jou als ouder.

Over Advisium

Bij ’s Heeren Loo werken meer dan 1.100 specialisten. Van arts voor verstandelijk gehandicapten, gespecialiseerde tandartsen en gedragswetenschappers tot fysiotherapeuten, logopedisten en maatschappelijk werkers. Zij werken allemaal bij het expertisecentrum Advisium. Ze hebben de kennis en expertise om mensen met een (lichte) verstandelijke beperking te onderzoeken, behandelen en begeleiden. Dankzij de bundeling van deze kennis en expertise vinden we altijd een oplossing. Door heel Nederland hebben wij een groeiend aantal poliklinieken.

Behoefte aan diagnostiek?

Vind een polikliniek in de buurt.

Contact

Kunnen we je helpen?

Wil je meer weten over diagnostiek. Of heb je een vraag? We helpen je graag op weg. Je kunt ons op verschillende manieren bereiken. Per telefoon, e-mail of via social media. Net wat jij prettig vindt. Van maandag tot en met vrijdag zitten wij klaar om jouw vragen te beantwoorden. Van 08.00 uur in de morgen tot 18.00 uur in de avond.

Neem contact op
Terug naar boven