EMDR-therapie bij mensen met een verstandelijke beperking en/of andere beperking

Heb je een kind, familielid of patiënt met een (lichte) verstandelijke beperking en/of andere beperking? En heeft deze psychische klachten of een psychische stoornis na een traumatische gebeurtenis? Voor EMDR-therapie kun je terecht bij de poliklinieken van ’s Heeren Loo. Onze therapeuten hebben zich gespecialiseerd in het behandelen van mensen met een (lichte) verstandelijke beperking en/of andere beperking.

Wat is EMDR?

Bij EMDR vragen we je kind of familielid om sterk te denken aan de traumatische gebeurtenis. Tegelijkertijd krijgt hij of zij een afleidende prikkel aangeboden die beide hersenhelften afwisselend stimuleert. Zoals heen en weer bewegende vingers, klikjes via een koptelefoon, tikken op de linker- en rechterknie (tappen) of buzzers die trillinkjes geven in de hand. Heeft jouw kind of familielid een laag ontwikkelingsniveau? Dan vertelt iemand anders (zoals een ouder) het verhaal van het trauma tijdens de behandeling. De prikkel stimuleert het natuurlijke verwerkingssysteem. Nare herinneringen roepen geen negatieve emoties meer op.

Voor welke problemen geschikt?

EMDR is geschikt voor iedereen met een psychische klachten na een trauma. Zoals een acute stressstoornis (ASS), een posttraumatische stressstoornis of andere angstklachten en fobieën. Je kind of familielid heeft bijvoorbeeld last van schrik- en paniekreacties, afschrikwekkende beelden, somberheid, gevoelens van schaamte, verdriet, schuld en boosheid, concentratieproblemen, slaapproblemen en psychosomatische klachten (lichamelijke klachten met een psychische oorzaak). Als ouders of begeleider heb je een belangrijke rol. Jij kunt helpen om het verhaal te vertellen. Ook kun je eventuele veranderingen in stemming en gedrag signaleren.

Voor wie?

De EMDR-therapie van 's Heeren Loo is bedoeld voor mensen met een (lichte) verstandelijke beperking en/of andere beperking van alle ontwikkelingsniveaus. Kinderen, jongeren en volwassenen. Dankzij de speciale kennis en ervaring van onze GZ-psychologen is EMDR ook geschikt voor mensen met een ernstige verstandelijke beperking (EBV), moeilijk verstaanbaar gedrag (MVG), ernstige meervoudige beperkingen (EMB) en niet-aangeboren hersenletsel (NAH).

De behandeling

EMDR wordt uitgevoerd door een GZ-psycholoog of een orthopedagoog-generalist die een EMDR-opleiding heeft gevolgd. Hoe lang het behandeling precies duurt, hangt af van de ernst van het trauma en het ontwikkelingsniveau van je kind of familielid. Een traject kan 8 behandelingen duren, maar ook 20 behandelingen. Elke behandeling duurt 60 tot 90 minuten (afhankelijk van de spanningsboog van je kind of familielid).

Over Advisium

Bij ’s Heeren Loo werken meer dan 1.100 specialisten. Van arts voor verstandelijk gehandicapten, gespecialiseerde tandartsen en gedragswetenschappers tot fysiotherapeuten, logopedisten en maatschappelijk werkers. Zij werken allemaal bij het expertisecentrum Advisium. Ze hebben de kennis en expertise om mensen met een (lichte) verstandelijke beperking en/of andere beperking te onderzoeken, behandelen en begeleiden. Dankzij de bundeling van deze kennis en expertise vinden we altijd een oplossing. Door heel Nederland hebben wij een groeiend aantal poliklinieken.

Interesse in EMDR-therapie?

Vind een polikliniek in de buurt.

Contact

Kunnen we je helpen?

Wil je meer weten over EMDR-therapie. Of heb je een vraag? We helpen je graag op weg. Je kunt ons op verschillende manieren bereiken. Per telefoon, e-mail of via social media. Net wat jij prettig vindt. Van maandag tot en met vrijdag zitten wij klaar om jouw vragen te beantwoorden. Van 08.00 uur in de morgen tot 18.00 uur in de avond.

Neem contact op
Terug naar boven