Haptotherapie voor mensen met een verstandelijke beperking en/of andere beperking

Heb je een kind, familielid of cliënt met een verstandelijke beperking en/of andere beperking? Heeft hij of zij problemen met de omgang met anderen? Of misschien wel met zichzelf? Of begrijpen jullie hem of haar vaak niet? Dan zou haptotherapie jullie daarbij op weg kunnen helpen. Onze haptotherapeuten hebben zich gespecialiseerd in mensen met een verstandelijke beperking en/of andere beperking en hun omgeving.

Wat is Haptotherapie?

Bij Haptotherapie wordt gewerkt aan het maken van contact, het afstemmen op elkaar en het goed zorgen voor jezelf. En dat allemaal tegelijk. Om echt contact te kunnen maken met jezelf en met de ander is het nodig dat je goed kunt voelen. En dat kan je leren. Spelenderwijs ga je bij haptotherapie ervaren hoe jij dat kunt doen. Indien nodig voor jou, proberen we de mensen die belangrijk voor je zijn datzelfde te laten ervaren. Zodat zij dat ook begrijpen en je daarmee verder kunnen helpen. Haptotherapie kan best spannend zijn omdat je aan de slag gaat met jezelf en je gevoel, maar het mooie is dat je er ook van tot rust komt en zelfvertrouwen krijgt. Dat allemaal door het maken van contact, het afstemmen op elkaar en het goed zorgen voor jezelf. Doordat je leert te voelen, leer je wat je nodig hebt en op welke manier.

Voor welke problemen is haptotherapie geschikt?

Haptotherapie is geschikt voor alle mensen van ieder niveau. Of je nu een lichte verstandelijke beperking hebt of een zeer ernstige meervoudige beperking. Als jij klachten hebt als: te snel boos worden, angstklachten, te weinig zelfvertrouwen hebben, somberheid, niet begrepen worden, onrustig in je hoofd zijn, nare dingen (trauma's) meegemaakt hebben, problemen in je relatie of met seksualiteit of niet goed in je vel zitten kan je bij een haptotherapeut terecht. Als ouder(s) of begeleider heb je een belangrijke rol, jij kunt thuis helpen het nieuwe gedrag te stimuleren. We zullen je dan ook bij de therapie betrekken zodat je zelf ook ervaart wat belangrijk is. Zo kan je nog beter helpen.

Voor wie?

Haptotherapie bij 's Heeren Loo is bedoeld voor mensen van ieder ontwikkelingsniveau en elke leeftijd. Dus voor mensen met een licht verstandelijke beperking, moeilijk verstaanbaar gedrag, zeer ernstige meervoudige beperkingen en niet-aangeboren hersenletsel. Daarnaast kunnen ouders of begeleiders met vragen terecht die gaan over het afstemmen van contact in het algemeen of bijvoorbeeld tijdens de verzorging.

De behandeling

Haptotherapie wordt uitgevoerd door een afgestudeerd haptotherapeut met ruime ervaring binnen de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking en/of andere beperking. Hoe lang een behandeling precies duurt, hangt af van hoe lang de klacht al bestaat en de mogelijkheid van de omgeving van de cliënt om mee te werken met de behandeling. Een traject kan 8 behandelingen duren, maar ook 20 behandelingen. Elke behandeling duurt maximaal 60 minuten (afhankelijk van hoe lang jij contact kunt hebben, en tegelijk voor jezelf kunt zorgen en ruimte hebt om je af te stemmen op de ander). Individuele behandelingen kunnen in de behandelruimte zijn, maar kunnen ook op de woonlocatie gegeven worden, bijvoorbeeld in samenwerking met begeleiders. Ook workshops over haptonomie zijn mogelijk.

Over Advisium

Bij ’s Heeren Loo werken meer dan 1.100 specialisten. Van arts voor verstandelijk gehandicapten, gespecialiseerde tandartsen en gedragswetenschappers tot fysiotherapeuten, logopedisten en maatschappelijk werkers. Zij werken allemaal bij het expertisecentrum Advisium. Ze hebben de kennis en expertise om mensen met een (lichte) verstandelijke beperking en/of andere beperking te onderzoeken, behandelen en begeleiden. Dankzij de bundeling van deze kennis en expertise vinden we altijd een oplossing. Door heel Nederland hebben wij een groeiend aantal poliklinieken. 

Interesse in haptotherapie?

Vind een polikliniek in de buurt.

Contact

Kunnen we je helpen?

Wil je meer weten over haptotherapie. Of heb je een vraag? We helpen je graag op weg. Je kunt ons op verschillende manieren bereiken. Per telefoon, e-mail of via social media. Net wat jij prettig vindt. Van maandag tot en met vrijdag zitten wij klaar om jouw vragen te beantwoorden. Van 08.00 uur in de morgen tot 18.00 uur in de avond.

Neem contact op
Terug naar boven