Paramedische zorg voor mensen met een verstandelijke beperking en/of andere beperking

Mensen met een verstandelijke beperking en/of andere beperking hebben vaak meer behoefte aan paramedische zorg. Zoek je specialistische ondersteuning voor je kind, familielid of patiënt? Voor paramedische zorg kun je terecht bij de poliklinieken van 's Heeren Loo. Hier werken fysiotherapeuten, ergotherapeuten, diëtisten en logopedisten. Zij hebben zich gespecialiseerd in het onderzoeken, behandelen en begeleiden van mensen met een (lichte) verstandelijke beperking en/of andere beperking. Kinderen, jongeren en volwassenen.

Wat is paramedische zorg?

Met onze paramedische zorg helpen we je kind of familielid om (weer) beter te functioneren. Denk bijvoorbeeld aan meer of beter bewegen, gezonder leven, beter slapen en beter communiceren. Afhankelijk van de vraagt kan je kind of familielid terecht bij een fysiotherapeut, een ergotherapeut een diëtist of een logopedist:

De fysiotherapeut

Heeft je kind, familielid of patiënt moeite met lopen, zitten of liggen? Pijn in de gewrichten of spieren? Of problemen met het evenwicht? Dan kun je naar een fysiotherapeut van Advisium. De fysiotherapeut onderzoekt, begeleidt en behandelt. Samen met de fysiotherapeut werkt jouw kind of familielid aan verbetering van lichamelijke klachten. Het doel is dat jouw kind of familielid (weer) makkelijker beweegt. En zo zelfstandig en prettig mogelijk kan leven. Misschien is het verstandig dat jouw kind of familielid zijn leefgewoontes verandert. Zoals meer bewegen.

De diëtist

Sommige mensen met een (lichte) verstandelijke beperking en/of andere beperking hebben problemen met eten of drinken. Omdat ze teveel of te weinig eten of de verkeerde dingen eten. Of omdat ze zich vaak verslikken. Voor advies en begeleiding kun je terecht bij de diëtisten van Advisium. Onze diëtisten weten alles van de problemen waar mensen met een beperking mee te maken kunnen krijgen. Misschien heeft het eetprobleem te maken met een aandoening, zoals epilepsie of diabetes. Of met autisme of ADHD. Het kan ook gaan om een eetstoornis zoals anorexia of Binge eating disorder. Bij diabetes/ suikerziekte zorgt de diëtist dat het eten en drinken past bij de medicijnen. Is er sprake van een voedselallergie? Dan vertelt de diëtist wat je kind of familielid beter wel en niet kan eten. Ook medicijnen kunnen zorgen voor meer of minder zin in eten.

De ergotherapeut

Natuurlijk wil jouw kind of familielid zo zelfstandig en prettig mogelijk leven. Maar dat gaat niet altijd vanzelf. Heeft je kind of familielid moeite met bepaalde dagelijkse handelingen of activiteiten? Een ergotherapeut onderzoekt waarom dat zo is. Samen zoeken we naar oplossingen. De ergotherapeut helpt bijvoorbeeld bij het leren afwassen, koken of aankleden. Bij werken of leren op school. En bij een goede invulling van de dag en de vrije tijd. Kortom: je kind of familielid leert nieuwe vaardigheden en leert om een handeling op een andere manier uit te voeren. En jij als ouder of verzorger leert hoe je daarbij kunt helpen. De ergotherapeut adviseert ook over hulpmiddelen, zoals aangepast bestek, douchehulpmiddelen, aangepast meubilair en tilhulpmiddelen.

De logopedist

Mensen met een (lichte) verstandelijke beperking en/of andere beperking hebben vaak meer moeite met goed en duidelijk praten en goed luisteren dan anderen. Dat komt onder meer omdat zij informatie langzamer verwerken. Ook hebben ze vaker problemen met gehoor en spraak. Ook slikklachten komen voor, zoals eet- en drinkstoornissen en slikstoornissen. Herken je dit bij je kind, familielid of patiënt? Dan kan hij of zij naar een logopedist of een totale-communicatiedeskundige van Advisium.

De logopedist onderzoekt wat jouw kind of familielid van taal begrijpt en hoe goed hij of zij de taal kan gebruiken om iets te vertellen. We onderzoeken wat er aan de hand is en hoe we kunnen helpen. Het probleem kan te maken hebben met het begrijpen van taal, de spraak, het stemgebruik of het gehoor. We geven advies en bekijken hoe we de communicatie kunnen ondersteunen met een hulpmiddel. Zoals speciale apps, pictogrammen of voorwerpen. Heeft je kind of familielid een ernstige meervoudige beperking? Dan is het belangrijk dat je leert wat je kind precies wil duidelijk maken met zijn gedrag en met non-verbale signalen.

Multidisciplinair team

Gaat het om een uitgebreide of ingewikkelde vraag? Dan kunnen onze paramedici gemakkelijk de hulp inroepen van andere specialisten binnen Advisium. Dan kijkt een multidisciplinair team naar je kind of familielid. Zo geven we altijd de best mogelijke ondersteuning.

Interesse in paramedische zorg bij Advisium?

Vind een polikliniek in de buurt.

Contact

Kunnen we je helpen?

Wil je meer weten over paramedische zorg. Of heb je een vraag? We helpen je graag op weg. Je kunt ons op verschillende manieren bereiken. Per telefoon, e-mail of via social media. Net wat jij prettig vindt. Van maandag tot en met vrijdag zitten wij klaar om jouw vragen te beantwoorden. Van 08.00 uur in de morgen tot 18.00 uur in de avond.

Neem contact op
Terug naar boven