SI-therapie voor mensen met een verstandelijke beperking en/of andere beperking

Heb je een kind, familielid of patiënt met een verstandelijke beperking en/of andere beperking? En heeft hij of zij problemen met het verwerken van informatie die binnenkomt via de zintuigen? Dan kan SI-therapie (sensorische informatieverwerking) nuttig zijn. Voor SI-therapie kun je terecht bij de poliklinieken van ’s Heeren Loo. Onze therapeuten onderzoeken, behandelen en begeleiden mensen met een verstandelijke beperking en/of andere beperking.

Wat is sensorische informatieverwerking (SI)?

Sensorische informatieverwerking is de manier waarop ons zenuwstelsel zintuiglijke prikkels binnenkrijgt en daarop reageert. De zintuigen verwerken 24 uur per dag (dus ook als je slaapt) informatie. Via zien, horen, tast, smaak en reuk. Sommige mensen hebben problemen met het verwerken van deze prikkels. Ze trekken zich terug uit drukke omgevingen. Kunnen niet stilzitten. Ze ontwijken bepaalde materialen of zoeken deze juist op. Ze zijn moe of juist heel actief of reageren emotioneel. Het kan lastig zijn sensorische informatieverwerkingsproblematiek te herkennen. Want de symptomen verschillen per persoon. Onze zintuigen werken bij iedereen anders.

Voor wie is SI-therapie geschikt?

SI-therapie is geschikt voor kinderen, jongeren en volwassenen van alle ontwikkelingsniveaus. Dus ook voor mensen met een ernstige verstandelijke beperking, een ernstige meervoudige beperking en niet-aangeboren hersenletsel.

Wat houdt SI-therapie in?

De behandelaar is een ergotherapeut, een fysiotherapeut of een logopedist met een opleiding sensorische informatieverwerking. Aan de hand van een vragenlijst, (video)observatie en onderzoek naar de prikkelverwerking wordt duidelijk wat er aan de hand is. De SI-therapeut wil ook kijken op de plek waar je kind of familielid woont, werkt en naar school gaat.

Na het onderzoek geven we therapie. Thuis, op school, op het werk of op een behandellocatie. Wat het meest prettig is. De therapeut leert je kind of familielid om overprikkeling te herkennen. En wat hij of zij dan het best kan doen. We betrekken daarbij ook de omgeving: de ouders/verzorgers, de leerkrachten of de begeleiders. Zodat ook jij kan omgaan met de overprikkeling en weet wat je moet doen. Ook helpt de therapeut om een dagprogramma op te stellen met passende activiteiten.

Het behandeltraject

Hoe lang de therapie duurt, hangt af van de hulpvraag. Dat geldt ook voor de duur van elke sessie. Per persoon bekijken we welke vergoedingsmogelijkheden er zijn en welke aanvullende indicaties eventueel nodig zijn.

Over Advisium

Bij ’s Heeren Loo werken meer dan 1.000 specialisten. Van arts voor verstandelijk gehandicapten, gespecialiseerde tandartsen en gedragswetenschappers tot fysiotherapeuten, logopedisten en maatschappelijk werkers. Zij werken allemaal bij het expertisecentrum Advisium. Ze hebben de kennis en expertise om mensen met een (lichte) verstandelijke beperking en/of andere beperking te onderzoeken, behandelen en begeleiden. Dankzij de bundeling van deze kennis en expertise vinden we altijd een oplossing. Door heel Nederland hebben wij een groeiend aantal poliklinieken.

Interesse in SI-therapie?

Vind een polikliniek in de buurt.

Contact

Kunnen we je helpen?

Wil je meer weten over SI-therapie. Of heb je een vraag? We helpen je graag op weg. Je kunt ons op verschillende manieren bereiken. Per telefoon, e-mail of via social media. Net wat jij prettig vindt. Van maandag tot en met vrijdag zitten wij klaar om jouw vragen te beantwoorden. Van 08.00 uur in de morgen tot 18.00 uur in de avond.

Neem contact op
Terug naar boven