Speltherapie voor mensen met een verstandelijke beperking en/of andere beperking

Heb je een kind, familielid of patiënt met een verstandelijke beperking en/of andere beperking? En vermoed je dat er sprake is van sociaal-emotionele problemen? Dan is speltherapie misschien een goed idee. Voor speltherapie kun je terecht bij de poliklinieken van ’s Heeren Loo. Onze therapeuten onderzoeken, behandelen en begeleiden mensen met een verstandelijke beperking en/of andere beperking.

Wat is speltherapie?

Speltherapie is een behandelvorm waarbij de therapeut het spel als middel gebruikt om je kind of familielid beter te leren begrijpen en te helpen. Spelen is voor een kind – en soms ook voor volwassenen met een lager ontwikkelingsniveau – iets natuurlijks. Met spel kan iemand laten zien wat hij of zij niet of niet goed kan vertellen. Via spel kan je kind of familielid of patiënt zijn ervaringen en gevoelens ordenen, verwerken en plaatsen.

De therapeut sluit aan bij het spel, brengt onder woorden wat er in het spel gebeurt en speelt mee. De therapeut leert om te begrijpen wat je kind of familielid wil vertellen met zijn spel. Daardoor kan de therapeut ondersteunen bij het uiten en verwerken van problemen.

Wanneer en voor wie?

Speltherapie is een goede therapievorm bij mensen die problemen hebben met gedrag en sociaal-emotionele problemen en spelproblemen zoals:

  • Problemen met het uiten van gevoelens zoals boosheid, angst en verdriet
  • Te weinig zelfvertrouwen en een negatief zelfbeeld
  • Last van nare herinneringen (nachtmerries, angst, trauma, hechtingsprobleem)
  • Moeilijkheden in de omgang met leeftijdsgenoten (niet kunnen samenspelen, pesten, teruggetrokken gedrag)
  • Moeilijkheden in de omgang met volwassenen (gedragsproblemen, slecht luisteren)

De behandeling

De speltherapie vindt plaats in de spelkamer van Advisium. Hier heeft jouw kind, familielid of patiënt alle vrijheid om te spelen met speelgoed. Zoals verkleedspullen, gezelschapsspellen, een zand- en watertafel, poppen, dieren, ballen, voertuigen, teken- en knutselmateriaal en bouwmaterialen. Eén behandeling duurt zo’n 45 minuten, afhankelijk van de leeftijd en de spanningsboog. Hoe lang de totale behandeling duurt, hangt af van de hulpvraag en de indicatie. Gemiddeld gaat het om 15 tot 30 behandelingen. Bij de therapie betrekken we ouders en daarnaast begeleiders, docenten en hulpverleners.

Over Advisium

Bij ’s Heeren Loo werken meer dan 1.000 specialisten. Van arts voor verstandelijk gehandicapten, gespecialiseerde tandartsen en gedragswetenschappers tot fysiotherapeuten, logopedisten en maatschappelijk werkers. Zij werken allemaal bij het expertisecentrum Advisium. Ze hebben de kennis en expertise om mensen met een (lichte) verstandelijke beperking en/of andere beperking te onderzoeken, behandelen en begeleiden. Dankzij de bundeling van deze kennis en expertise vinden we altijd een oplossing. Door heel Nederland hebben wij een groeiend aantal poliklinieken.

Interesse in speltherapie?

Vind een polikliniek in de buurt.

Contact

Kunnen we je helpen?

Wil je meer weten over speltherapie. Of heb je een vraag? We helpen je graag op weg. Je kunt ons op verschillende manieren bereiken. Per telefoon, e-mail of via social media. Net wat jij prettig vindt. Van maandag tot en met vrijdag zitten wij klaar om jouw vragen te beantwoorden. Van 08.00 uur in de morgen tot 18.00 uur in de avond.

Neem contact op
Terug naar boven