Systeemtherapie (familietherapie) bij een verstandelijke beperking

Zijn er moeilijkheden in het gezin? En is dat nadelig voor de ontwikkeling van je kind, familielid of patiënt met een (lichte) verstandelijke beperking? Dan kun je kiezen voor systeemtherapie (familietherapie). Voor systeemtherapie kun je terecht bij de poliklinieken van ’s Heeren Loo. We behandelen bij onder meer relatieproblemen, ziekte, scheiding of zorgen over een kind. Samen gaan we op zoek naar oplossingen. Het doel van de therapie is dat de onderlinge relaties en communicatie in het gezin verbeteren.

Wat is systeemtherapie?

Bij systeemtherapie heeft de therapeut aandacht voor het hele gezin. Want als er zorgen zijn in een gezin, dan heeft dat effect op alle gezinsleden. De therapeut bekijkt hoe gezinsleden met elkaar omgaan en communiceren. Ook kijkt de therapeut naar de invloed van de omgeving als school, werk, buurt, religie en cultuur. Vaak zijn er patronen die generatie op generatie doorgaan. Samen met je kind of familielid bekijken we waar de klachten vandaan komen en wie er kunnen worden betrokken bij de therapie. Niet de oorzaken staan centraal, maar de mogelijkheden en oplossingen.

Welke hulpvragen?

De therapeuten van Advisium zijn helemaal gespecialiseerd in het behandelen van mensen met een verstandelijke beperking en hun omgeving. Zij behandelen bij de volgende hulpvragen:

  • We willen graag als gezin beter met elkaar omgaan.
  • Onze uit huis geplaatste dochter komt binnenkort weer thuis wonen. Wat kunnen we dan het beste doen?
  • We willen graag dat onze zoon met een ernstig meervoudige beperking bij ’s Heeren Loo komt wonen, maar het is zo moeilijk om hem los te laten.
  • Ons kind is druk en moeilijk. Hij heeft veel last van onze scheiding. Hoe kunnen we hiermee omgaan?

Voor mensen met een verstandelijke beperking

Systeemtherapie is geschikt voor kinderen, jongeren en volwassenen met een (lichte) verstandelijke beperking, een ernstige meervoudige beperking of een niet-aangeboren hersenletsel. Je kind of familielid moet naar zijn eigen gedrag kunnen kijken en erover kunnen praten. Komt de hulpvraag van jou als ouder/verzorger? Dan beginnen we de therapie met jou. Het niveau van jouw kind of familielid is dan niet belangrijk voor de behandeling.

Het behandeltraject

De therapie kan kortdurend (5 gesprekken) of langdurend (tot circa 25 gesprekken) zijn. Elke behandeling duurt gemiddeld 1 tot 1,5 uur. De therapeut praat in duidelijke taal en werkt met de methodiek Een Taal Erbij of kaartspellen. Ook is een combinatie met psychomotorische therapie (PMT) mogelijk.

Over Advisium

Bij ’s Heeren Loo werken meer dan 1.000 specialisten. Van arts voor verstandelijk gehandicapten, gespecialiseerde tandartsen en gedragswetenschappers tot fysiotherapeuten, logopedisten en maatschappelijk werkers. Zij werken allemaal bij het expertisecentrum Advisium. Ze hebben de kennis en expertise om mensen met een (lichte) verstandelijke beperking te onderzoeken, behandelen en begeleiden. Dankzij de bundeling van deze kennis en expertise vinden we altijd een oplossing. Door heel Nederland hebben wij een groeiend aantal poliklinieken.

Interesse in systeemtherapie?

Vind een polikliniek in de buurt.

Contact

Kunnen we je helpen?

Wil je meer weten over systeemtherapie. Of heb je een vraag? We helpen je graag op weg. Je kunt ons op verschillende manieren bereiken. Per telefoon, e-mail of via social media. Net wat jij prettig vindt. Van maandag tot en met vrijdag zitten wij klaar om jouw vragen te beantwoorden. Van 08.00 uur in de morgen tot 18.00 uur in de avond.

Neem contact op
Terug naar boven