Slaaptherapie

Niet goed kunnen slapen is vervelend. Je wordt er moe van. En je kunt er gezondheidsklachten en psychosociale klachten van krijgen. Denk aan problemen met gevoelens en gedachten en met de omgaan met andere mensen. Helaas hebben mensen met een verstandelijke beperking meer kans op slaapproblemen dan anderen. 

Wij zijn gespecialiseerd om mensen met een verstandelijke te helpen om beter te slapen. Dat doen we met onderzoek, advies en behandeling. Wel zo prettig voor je kind of familielid en ook voor jou als ouders/verzorgers.

Wat is de slaaptherapie?

 • Elke slaaptherapie begint met een onderzoek naar de oorzaak van het slaapprobleem. Dit gebeurt aan de hand van een vragenlijst, een slaapdagboek en een gesprek daarover in de slaappoli. Eventueel doen we aanvullend onderzoek. Zoals lichamelijk onderzoek en observatie op de woning. We bespreken de slaapstoornis en de slaaphygiëne met de cliënt en zijn ouders en/of begeleiders. Ook geven we advies over hoe de slaap kan verbeteren. Eventueel geven we scholing aan het team van de woning.

  Slaapproblemen ontstaan vaak door een combinatie van lichamelijke factoren, de verstandelijke beperking en gedrag. Daarom zijn er altijd een arts voor verstandelijk gehandicapten (arts VG) en een gedragskundige betrokken bij de behandeling. Afhankelijk van de locatie werken er ook een SI-therapeut , een ergotherapeut, een fysiotherapeut, een logopedist/communicatiedeskundige en een medewerker van de nachtdienst.

 • Slaaptherapie is er voor mensen met alle soorten slaapproblemen:

  • moeite met inslapen
  • moeite met doorslapen
  • onrustig slapen.

  Bij deze slaapproblemen bestaat het risico dat de slechte slaper zijn dag- en nachtritme omdraait.

 • Voor iedereen met slaapproblemen: baby’s, kinderen, jongeren en volwassenen van alle ontwikkelingsniveaus. Dus ook mensen met moeilijk verstaanbaar gedrag, een ernstige verstandelijke beperking, ernstige meervoudige beperkingen en niet-aangeboren hersenletsel.

 • De duur van de behandeling verschilt per cliënt. Het kortdurend zijn, maar ook enkele maanden duren.

Slaaptherapie bij jou in de buurt

Je weet nu meer over hulp bij slaaptherapie. Je kunt voor deze therapie terecht bij onze poliklinieken door heel Nederland. Vind een polikliniek in de buurt.

De poliklinieken zijn onderdeel van expertisecentrum Advisium. Daar werken specialisten met veel kennis en expertise om mensen met een (licht) verstandelijke beperking en/of andere beperking te onderzoeken, behandelen en te begeleiden. Dankzij de bundeling van deze kennis en expertise vinden we altijd een oplossing.

Contact

Kunnen we je helpen?

Wil je meer weten over slaaptherapie. Of heb je een vraag? We helpen je graag op weg. Je kunt ons op verschillende manieren bereiken. Per telefoon, e-mail of via social media. Net wat jij prettig vindt. Van maandag tot en met vrijdag zitten wij klaar om jouw vragen te beantwoorden. Van 08.00 uur in de morgen tot 18.00 uur in de avond.

Neem contact op