Systeemtherapie (familietherapie) bij een (verstandelijke) beperking
Zijn er moeilijkheden in het gezin? Zoals relatieproblemen, ziekte, scheiding of zorgen over een kind? En is dat nadelig voor de ontwikkeling van je kind, familielid of cliënt met een (licht) verstandelijke beperking? Dan kan systeemtherapie (familietherapie) in een van onze poliklinieken helpen. Samen gaan we op zoek naar oplossingen om de onderlinge relaties en communicatie in het gezin te verbeteren.
Systeemtherapie is een goede therapie bij de volgende hulpvragen
- We willen graag als gezin beter met elkaar omgaan.
- Onze uit huis geplaatste dochter komt binnenkort weer thuis wonen. Wat kunnen we dan het beste doen?
- We willen graag dat onze zoon met een ernstige meervoudige beperking bij ’s Heeren Loo komt wonen, maar het is zo moeilijk om hem los te laten.
- Ons kind is druk en moeilijk. Hij heeft veel last van onze scheiding. Hoe kunnen we hiermee omgaan?
Wat is systeemtherapie?
-
Bij systeemtherapie richt de therapeut zich op het hele gezin. Want als er zorgen zijn in een gezin, dan heeft dat effect op alle gezinsleden. De therapeut bekijkt hoe gezinsleden met elkaar omgaan en communiceren. Ook kijkt de therapeut naar de invloed van de omgeving als school, werk, buurt, religie en cultuur. Vaak zijn er patronen die generatie op generatie doorgaan. Samen met je kind of familielid bekijken we waar de klachten vandaan komen. Ook bekijken we wie we willen betrekken bij de therapie. Niet de oorzaken staan centraal, maar de mogelijkheden en oplossingen.
Onze therapeuten zijn gespecialiseerd in het behandelen van mensen met een verstandelijke beperking en hun omgeving. -
Systeemtherapie is geschikt voor kinderen, jongeren en volwassenen met een (licht) verstandelijke beperking, een ernstige meervoudige beperking of een niet-aangeboren hersenletsel. Het is wel belangrijk dat je kind of familielid naar zijn eigen gedrag kan kijken en erover kan praten.
Komt de hulpvraag van jou als ouder/verzorger? Dan beginnen we de therapie met jou. Het niveau van jouw kind of familielid is dan niet belangrijk voor de behandeling.
-
De therapie kan kortdurend (5 gesprekken) of langdurend (tot ongeveer 25 gesprekken) zijn. Elke behandeling duurt 1 tot 1,5 uur. De therapeut praat in duidelijke taal en werkt met de methodiek Een Taal Erbij of met kaartspellen. Ook is een combinatie met psychomotorische therapie (PMT) mogelijk.
Systeemtherapie bij jou in de buurt
Je weet nu meer over systeemtherapie. Voor deze therapie kun je terecht bij een van onze poliklinieken door heel Nederland. Vind een polikliniek in de buurt.
De poliklinieken zijn onderdeel van expertisecentrum Advisium. Daar werken specialisten met veel kennis en expertise om mensen met een (licht) verstandelijke beperking en/of andere beperking te onderzoeken, behandelen en te begeleiden. Dankzij de bundeling van deze kennis en expertise vinden we altijd een oplossing.
Contact
Kunnen we je helpen?
Wil je meer weten over systeemtherapie. Of heb je een vraag? We helpen je graag op weg. Je kunt ons op verschillende manieren bereiken. Per telefoon, e-mail of via social media. Net wat jij prettig vindt. Van maandag tot en met vrijdag zitten wij klaar om jouw vragen te beantwoorden. Van 08.00 uur in de morgen tot 18.00 uur in de avond.