Coronavirus: actuele ontwikkelingen en maatregelen

Corona is er nog en zal ook blijven. Hier vind je de regels van dit moment en andere belangrijke informatie over corona.

De maatregelen zijn vanaf nu hetzelfde als bij andere luchtweginfecties. Heb je luchtwegklachten? Dan zijn de regels:

  • Blijf zoveel mogelijk thuis als je je niet fit en ziek voelt bij een luchtweginfectie.
  • Vermijd contact met mensen die ernstig ziek kunnen worden van een luchtweginfectie. En draag een mondneusmasker (type IIR) als je toch contact hebt.
  • Houd je aan de algemene hygiëneadviezen voor handenwassen, hoesten en niezen en schud geen handen.
  • Zorg voor voldoende ventilatie.
  • Twijfel je of je (je familielid) wel of niet naar ’s Heeren Loo kunt (laten) gaan, overleg dan met de contactpersoon.

Testen

Het testen bij (milde) klachten vervalt. Testen hoeft alleen maar als een arts aangeeft dat dat nodig is voor de aanpak en behandeling.

Isolatie

Medewerkers en cliënten hoeven niet meer in isolatie, maar houden zich aan bovenstaande adviezen.

Uitbraken

Bij een uitbraak van corona kan er vanuit medisch perspectief wél gekozen worden voor isolatie en testen. Ook zorgmedewerkers kunnen de vraag krijgen om zich te testen.

Persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM)

Schorten met lange mouwen hoeven niet meer. Medewerkers dragen bij een zieke cliënt nog wel een mondneusmasker type IIR. En als zij in contact komen met bloed, urine, ontlasting, spuug of andere lichaamsvloeistoffen dragen zij handschoenen, een (halter)schort en zo nodig een spatbril.

Kwetsbare mensen

Onder de cliënten en medewerkers zijn mensen met een hoger risico op een ernstig beloop. Voor hen blijft het belangrijk om erg goed op hygiëne te letten. En bij luchtwegklachten mijd je deze groep, of je draagt een mondneusmasker. Kwetsbare mensen kunnen zelf ook kiezen om een mondneusmasker te dragen in een ruimte waar veel mensen zijn.

Uitleg OMT

In Nederland is corona ‘endemisch’ geworden: het virus is aanwezig en gaat voorlopig niet weg, maar we hebben zoveel immuniteit opgebouwd dat het geen grote schade meer aanricht. Het gaat meer lijken op griep. En net als bij griep blijven er groepen mensen die daar wel ernstig ziek van kunnen worden; ouderen en mensen met problemen in de afweer.

In Nederland heeft nu 97,5% van de mensen immuniteit opgebouwd tegen corona. Het reproductiegetal (de snelheid van verspreiding) blijft rond de 1 (een zieke besmet 1 nieuw persoon). Het virus circuleert nog steeds flink, maar er komen steeds minder ziekenhuisopnames sinds de omikron-variant. Je kunt niet voorspellen of dat zo blijft, maar het OMT ziet een kleine kans dat uit het virus weer een ziekmakender variant ontstaat. Daarom blijft het goed volgen van infecties erg belangrijk.

Bij de eerste variant heeft ongeveer 10% van de mensen, die corona hadden, long-COVID ontwikkeld. De meeste mensen zijn tussen de 36-50 jaar. Met de omikronvariant lijkt dat niet anders te zijn. We weten onvoldoende welke mensen een risico op long-COVID lopen, om daar maatregelen op te baseren.

Meer informatie

Ben je cliënt of verwant en heb je vragen over de regels of onze informatie? Neem dan contact op met de persoonlijk begeleider of de locatie van ’s Heeren Loo waar het om gaat. Je kunt ook bellen naar 0800 - 355 55 55. Of stuur een bericht via WhatsApp 06 - 83 36 20 29. Deze nummers zijn bereikbaar van maandag tot en met vrijdag tussen 8.30 en 17.30 uur.

Veel algemene vragen en antwoorden over het coronavirus vind je op de website van het RIVM. Die wordt regelmatig bijgewerkt.