Informatie over het coronavirus

Op deze pagina vind je als cliënt, familie of verwant veel informatie over corona. Staat jouw vraag er niet bij? Neem dan contact op met de persoonlijk begeleider of de locatie van uw verwant. Op veel algemene vragen over het coronavirus kan je de antwoorden vinden op de website van het RIVM.

Informatie voor cliënten

 • Er komt veel informatie op je af over het coronavirus.

  Soms is de informatie moeilijk te begrijpen. Of niet duidelijk.

  In dit bestand wordt heel duidelijk uitgelegd wat het coronavirus is.

  Ook staan er belangrijke tips in: informatie over corona in begrijpelijke taal.

 • Op de website corona.steffie.nl legt uitleghulp Steffie

  moeilijke informatie over het nieuwe coronavirus op een eenvoudige manier uit.

  De website is speciaal bedoeld voor mensen met een verstandelijke beperking. 

  De website is gemaakt in opdracht van de Rijksoverheid.

 • Ben je ziek? 
  Dan zien de mensen die voor jou zorgen er anders uit. 

  De arts of medewerker ziet er nu anders uit.
  Je hoeft niet bang te zijn.
  Dit draagt zij of hij
  om zich te beschermen
  tegen een besmetting.

 • Het is erg belangrijk om je handen goed te wassen. 

  Bekijk hier hoe je dat goed kan doen

 • Bang zijn is een normaal gevoel. Dat zijn we allemaal weleens. Zeker in deze tijd kan het een grote rol spelen. In het werkboekje ‘bang zijn voor het coronavirus’ staan verhalen over bang zijn, zorgen en angst. En er staat ook hoe je om kunt gaan met deze gevoelens. Bekijk het boekje hier.

  Dit Nederlandse boekje is een vertaling van een Engels boekje. Het boekje is uitgegeven door de Academische Werkplaats Leven met een verstandelijke beperking (AWVB; Tranzo, Tilburg University), met toestemming van de makers van het originele boekje van de Universiteit van Glasgow.

 • Ja, je mag zelf weten of je het vaccin neemt of niet. Praat erover met je familie, vrienden of begeleider. Het vaccin is voor niemand verplicht. En ’s Heeren Loo vraagt altijd toestemming aan jou of de wettelijk vertegenwoordiger. We doen dit met een toestemmingsformulier. Ook is het mogelijk om mondeling toestemming te geven.

 • De regels voor vaccins zijn in Nederland erg streng. Voordat een vaccin gebruikt mag worden moet het goed zijn getest en veilig zijn.

  Meer informatie over vaccinatie vind je op steffie.nl en in de praatplaat. Ook kun je kijken op coronavaccinatie.nl.

 • Er zijn verschillende coronavaccins. Zodra we weten met welk vaccin jij gevaccineerd kan worden, vragen we jou of je vertegenwoordiger om toestemming voor deze vaccinatie. We doen dit door middel van een toestemmingsformulier. Ook is het mogelijk mondeling toestemming te geven.

 • Meer informatie over vaccinatie vind je op steffie.nl en in de praatplaat. Ook kun je kijken op coronavaccinatie.nl.

Informatie voor familie en verwanten

 • De begeleiding belt de huisarts of de medische dienst. Zij kunnen een PCR-test regelen. Een zelftest is mogelijk als een cliënt of zijn verwant dat zelf kan én er geen kwetsbare cliënten in die groep zijn. In een enkel geval kan een begeleider een zelftest afnemen bij een cliënt. Daarbij moet de medewerker voldoen aan bepaalde voorwaarden. Er wordt bepaald of er bescherming nodig is bij de dagelijkse zorg. En de cliënt blijft zo veel mogelijk op zijn eigen kamer. Bij een medewerker verloopt dit proces via de eigen huisarts.

 • Voor iedereen geldt: was regelmatig de handen met zeep. Hoe? Bekijk de video.

 • Er komt veel informatie op ons af over het coronavirus. Soms is de informatie moeilijk te begrijpen. Of niet duidelijk. 

  In dit bestand wordt heel duidelijk uitgelegd wat het coronavirus is.

  Ook staan er belangrijke tips in: informatie over corona in begrijpelijke taal.

 • Er komt veel informatie op ons af over het coronavirus. Soms is de informatie moeilijk te begrijpen of is het een lang verhaal. 
  Wil je je verwant eenvoudig uitleggen wat het virus is, hoe je het kan krijgen en wat het virus niet kan?

  Kijk dan hier voor een handig overzicht.

 • Op de website corona.steffie.nl legt uitleghulp Steffie moeilijke informatie over het nieuwe coronavirus op een eenvoudige manier uit. De website is speciaal bedoeld voor mensen met een verstandelijke beperking. De website is gemaakt in opdracht van de Rijksoverheid.

 • Hoe leg je aan (jonge) kinderen of verwanten met een verstandelijke beperking uit wat het coronavirus nou precies is? Het kinderboekje 'De Corona's op gezinsvakantie' vertelt het verhaal van de familie Corona. En legt op een simpele manier uit hoe het virus zich verspreidt en wat je kan doen om de kans op besmetting zo klein mogelijk te houden.

 • Door de corona-crisis zit een groot deel van de kinderen thuis en ook de meeste ouders werken nu vanuit huis. Ook in de regio Nijmegen. Dit kan tot extra spanning of onrust in het gezin leiden of extra vragen oproepen. Om te voorkomen dat gezinnen op allerlei verschillende sites op zoek moeten gaan naar informatie en antwoord op vragen die ze mogelijk hebben, is er op initiatief van Sterker sociaal werk (en met medewerking van o.a. ’s Heeren Loo) een speciale Corona-website gestart: gezinencorona.nl/regio-nijmegen

 • Bang zijn is een normaal gevoel. Dat zijn we allemaal weleens. Zeker in deze tijd kan het een grote rol spelen. In het werkboekje ‘bang zijn voor het coronavirus’ staan verhalen over bang zijn, zorgen en angst. En instructies hoe je om kunt gaan met deze gevoelens. Bekijk het boekje hier.

  Deze Nederlandse versie van het boekje is een vertaling van de originele boekjes die in het Engels zijn geschreven. Het boekje is uitgegeven door de Academische Werkplaats Leven met een verstandelijke beperking (AWVB; Tranzo, Tilburg University) met toestemming van de auteurs van het originele boekje aan de Universiteit van Glasgow.

 • Van het coronavirus kan je verwant ziek worden. Sommige mensen worden ernstig ziek. Dat geldt vooral voor mensen ouder dan 60 jaar en voor mensen die al een ziekte hebben. Mensen kunnen er ook aan overlijden. De vaccinatie beschermt je verwant tegen het coronavirus.

 • Er zijn verschillende coronavaccins. Zodra we weten met welk vaccin je verwant gevaccineerd kan worden, vragen we de cliënt of de vertegenwoordiger om toestemming voor deze vaccinatie. We doen dit door middel van een toestemmingsformulier. Ook is het mogelijk mondeling toestemming te geven.

Nieuws

Terug naar boven