EMDR-therapie bij mensen met een (verstandelijke) beperking

Heb je een kind, familielid of patiënt met een (licht) verstandelijke beperking en/of andere beperking? En heeft deze psychische klachten of een psychische stoornis na een traumatische gebeurtenis?  In onze poliklinieken werken specialisten die kunnen helpen met EMDR-therapie. 

Wat is EMDR?

Bij EMDR vragen we je kind of familielid om sterk te denken aan de traumatische gebeurtenis. Tegelijkertijd krijgt hij of zij een afleidende prikkel aangeboden die beide hersenhelften afwisselend stimuleert. Zoals heen en weer bewegende vingers, klikjes via een koptelefoon, tikken op de linker- en rechterknie (tappen) of buzzers die trillinkjes geven in de hand. 
EMDR is de afkorting van Eye Movement Desensitization and Reprocessing.

Heeft jouw kind of familielid een laag ontwikkelingsniveau? Dan vertelt iemand anders (zoals een ouder) het verhaal van het trauma tijdens de behandeling. De prikkel stimuleert het natuurlijke verwerkingssysteem. Nare herinneringen roepen geen negatieve emoties meer op.

Een GZ-psycholoog, orthopedagoog-generalist of gedragswetenschapper geven de EMDR. Zij hebben een EMDR-opleiding gevolgd.

  • EMDR-therapie is een behandeling voor mensen met psychische klachten na een trauma. Zoals een acute stressstoornis (ASS), een posttraumatische stressstoornis of andere angstklachten en fobieën. Als ouders of begeleider heb je een belangrijke rol. Jij kunt helpen om het verhaal te vertellen. Ook kun je eventuele veranderingen in stemming en gedrag signaleren.

    Je kind of familielid kan last hebben van de volgende klachten:

    • Schrik- en paniekreacties en afschrikwekkende beelden
    • Somberheid, gevoelens van schaamte, verdriet, schuld en boosheid
    • Concentratieproblemen en slaapproblemen
    • Psychosomatische klachten (lichamelijke klachten met een psychische oorzaak)
  • De EMDR-therapie van 's Heeren Loo is geschikt voor mensen met een licht (LVB) tot ernstige (EBV) verstandelijke beperking, mensen met moeilijk verstaanbaar gedrag (MVG) of ernstige meervoudige beperkingen (EMB) en voor mensen met niet-aangeboren hersenletsel (NAH). Voor kinderen, jongeren en volwassenen.

  • De duur van de behandeling verschilt. Die hangt af van de ernst van het trauma en het ontwikkelingsniveau van je kind of familielid. Een traject kan 8 behandelingen duren, maar ook 20 behandelingen. Elke behandeling duurt 60 tot 90 minuten. Afhankelijk van wat je kind of familielid aan kan.

EMDR-therapie bij jou in de buurt

Je weet nu meer over EMDR-therapie. Voor EMDR-therapie voor jouw kind of familielid kun je terecht bij een van onze poliklinieken door heel het land. Vind een polikliniek in de buurt.

De poliklinieken zijn onderdeel van expertisecentrum Advisium. Daar werken specialisten met veel kennis en expertise om mensen met een (licht) verstandelijke beperking en/of andere beperking te onderzoeken, behandelen en te begeleiden. Dankzij de bundeling van deze kennis en expertise vinden we altijd een oplossing.

Contact

Kunnen we je helpen?

Wil je meer weten over EMDR-therapie. Of heb je een vraag? We helpen je graag op weg. Je kunt ons op verschillende manieren bereiken. Per telefoon, e-mail of via social media. Net wat jij prettig vindt. Van maandag tot en met vrijdag zitten wij klaar om jouw vragen te beantwoorden. Van 08.30 uur in de morgen tot 17.30 uur in de avond.

Neem contact op