Vacatures 14 nieuw

Mondzorg bij mensen met een beperking

Heb je een kind of een familielid met een (licht) verstandelijke beperking? En zoek je een goede tandarts die precies weet wat er nodig is? Daarvoor kun je terecht bij de poliklinieken van ’s Heeren Loo. Hier werken tandartsen, mondhygiënisten en (preventie-)assistentes die zich hebben gespecialiseerd in de mondzorg aan mensen met een (licht) verstandelijke beperking.

Het belang van goede mondverzorging

Mensen met een verstandelijke beperking hebben vaker problemen met het gebit. Dat kan komen door de beperking en door slechte verzorging. Goede, dagelijkse mondverzorging is heel belangrijk. Het voorkomt gaatjes, slijtage en tandvleesproblemen. Bovendien voorkomt het allerlei gezondheidsklachten ergens anders in het lichaam. Zoals diabetes, hart- en vaatziekten en longontsteking. Daar komt bij dat het niet altijd duidelijk is of iemand pijn heeft. Voor veel mensen met een beperking is het dus extra belangrijk het eigen gebit te houden. 

Tandarts gehandicaptenzorg

Onze tandartsen, mondhygiënisten en (preventie-)assistentes behandelen dagelijks mensen met een (licht) verstandelijke beperking. In een speciale behandelruimte, met speciale stoelen en apparatuur. We nemen de tijd voor een behandeling en leggen goed uit wat er gaat gebeuren. Het is belangrijk dat we je kind of familielid goed kennen. Dat we het gedrag verstaan en op de hoogte zijn van een bijkomend syndroom of bijkomende ziekte. Ook het medicijngebruik is belangrijke informatie. We nemen de tijd voor de behandeling en zorgen ervoor dat je kind of familielid prettig en veilig voelt.

Advies over goede mondzorg

Voorkomen is beter dan genezen. De tandartspraktijk besteedt daarom veel tijd aan voorlichting en preventie. We geven poetsinstructies aan cliënten en hun ouders/verzorgers. En we trainen zorgmedewerkers op woningen. Ontstaan er toch problemen aan een tand of kies? Dan behandelen we je kind of familielid natuurlijk. Dat doen we zorgvuldig en rustig.

Onder narcose bij de tandarts: in het uiterste geval

Sommige mensen zijn bang voor de tandarts. Is jouw kind of familielid zo bang dat een behandeling niet mogelijk is? Dan kan de tandarts besluiten tot een narcose. Dit gebeurt alleen als het echt niet anders kan. De anesthesist bepaalt of een narcose inderdaad mag.

Behoefte aan een tandarts?

Vind een polikliniek in de buurt.

Contact

Kunnen we je helpen?

Wil je meer weten over mondzorg. Of heb je een vraag? We helpen je graag op weg. Je kunt ons op verschillende manieren bereiken. Per telefoon, chat, e-mail of via social media. Net wat jij prettig vindt. Van maandag tot en met vrijdag zitten wij klaar om jouw vragen te beantwoorden. Van 08.00 uur in de morgen tot 18.00 uur in de avond.

Neem contact op
Terug naar boven