SI-therapie voor mensen met een (verstandelijke) beperking

Heeft jouw kind, familielid of cliënt een (verstandelijke) beperking? En heeft hij of zij problemen met het verwerken van zintuiglijke prikkels? Dan kan SI-therapie (sensorische informatieverwerking) nuttig zijn. In onze poliklinieken onderzoeken, behandelen en begeleiden therapeuten jouw kind, familielid of cliënt.

Wat is SI-therapie

Sensorische informatieverwerking is de manier waarop je zintuiglijke prikkels binnenkrijgt en hoe je daarop reageert. Via zien, horen, tast, smaak en reuk verwerken zintuigen 24 uur per dag informatie. Dus ook als je slaapt. Soms geeft het verwerken van deze prikkels problemen.

  • Eerst willen we weten wat er met je kind of familielid aan de hand is. Daarvoor gebruiken we een vragenlijst, (video)observatie en onderzoek naar de prikkelverwerking. En we kijken waar je kind of familielid woont, werkt en naar school gaat.

    Na het onderzoek start de therapie. We leren je kind of familielid om overprikkeling te herkennen. En wat hij of zij dan het best kan doen. We betrekken daarbij ook de omgeving: de ouders/verzorgers, de leerkrachten of de begeleiders. Zodat ook zij ook kunnen omgaan met de overprikkeling van je kind of familielid en weten wat ze kunnen doen. Verder helpen we om een dagprogramma op te stellen met passende activiteiten.

    De behandelaar is een ergotherapeut, een fysiotherapeut of een logopedist met een opleiding sensorische informatieverwerking.

  • Het kan lastig zijn om problemen met de prikkelverwerking te herkennen. De symptomen verschillen namelijk per persoon. Verwerkingsproblemen kunnen zich uiten in:

    • het terugtrekken van je kind of familielid uit drukke omgevingen
    • niet stil kunnen zitten
    • ontwijken of juist opzoeken van bepaalde materialen
    • vermoeidheid of overactiviteit
    • emotioneel reageren.
  • SI-therapie is geschikt voor kinderen, jongeren en volwassenen van alle ontwikkelingsniveaus. Dus ook voor mensen met een ernstige verstandelijke beperking, een ernstige meervoudige beperking en niet-aangeboren hersenletsel.

  • Hoe lang de therapie duurt, hangt af van de hulpvraag. Dat geldt ook voor de duur van elke sessie. Per persoon bekijken we welke vergoedingsmogelijkheden er zijn en welke aanvullende indicaties eventueel nodig zijn.De behandeling kan thuis, op school, op het werk of op een behandellocatie gebeuren. Net wat het prettigste is.

SI-therapie bij jou in de buurt

Je weet nu meer over SI-therapie. Voor deze therapie kun je terecht bij een van onze poliklinieken door heel Nederland. Vind een polikliniek in de buurt.

De poliklinieken zijn onderdeel van expertisecentrum Advisium. Daar werken specialisten met veel kennis en expertise om mensen met een (licht) verstandelijke beperking en/of andere beperking te onderzoeken, behandelen en te begeleiden. Dankzij de bundeling van deze kennis en expertise vinden we altijd een oplossing.

Contact

Kunnen we je helpen?

Wil je meer weten over SI-therapie. Of heb je een vraag? We helpen je graag op weg. Je kunt ons op verschillende manieren bereiken. Per telefoon, e-mail of via social media. Net wat jij prettig vindt. Van maandag tot en met vrijdag zitten wij klaar om jouw vragen te beantwoorden. Van 08.00 uur in de morgen tot 18.00 uur in de avond.

Neem contact op