Speltherapie voor mensen met een (verstandelijke) beperking

Heb je een kind, familielid of cliënt met een verstandelijke beperking en/of andere beperking? En merk je dat hij of zij emotionele problemen heeft en/of moeite om goed om te gaan met anderen? Dan kan speltherapie in een van onze poliklinieken hem of haar verder helpen. Onze therapeuten onderzoeken, behandelen en begeleiden mensen met een verstandelijke beperking en/of andere beperking .

Speltherapie kan helpen bij:

  • Problemen met het uiten van gevoelens zoals boosheid, angst en verdriet
  • Te weinig zelfvertrouwen en een negatief zelfbeeld
  • Last van nare herinneringen (nachtmerries, angst, trauma, hechtingsprobleem)
  • Moeilijkheden in de omgang met leeftijdsgenoten (niet kunnen samenspelen, pesten, teruggetrokken gedrag)
  • Moeilijkheden in de omgang met volwassenen (gedragsproblemen, slecht luisteren).

Wat is speltherapie?

Bij speltherapie gebruikt de therapeut het spel om je kind of familielid beter te leren begrijpen en te helpen. Spelen is voor een kind iets natuurlijks. Dat geldt soms ook voor volwassenen met een lager ontwikkelingsniveau. Met spel kan iemand laten zien wat hij of zij niet of niet goed kan vertellen. Via spel kan je kind of familielid of cliënt zijn ervaringen en gevoelens ordenen, verwerken en plaatsen.

  • In een speciale spelkamer heeft jouw kind, familielid of cliënt alle vrijheid om te spelen met speelgoed. Denk aan verkleedspullen, gezelschapsspellen, een zand- en watertafel, poppen, dieren, ballen, voertuigen, teken- en knutselmateriaal en bouwmaterialen.

    De therapeut sluit aan bij het spel, brengt onder woorden wat er in het spel gebeurt en speelt mee. Zo leert de therapeut begrijpen wat je kind of familielid wil vertellen met zijn spel. En kan de therapeut helpen bij het uiten en verwerken van problemen.

  • Eén behandeling duurt zo’n 45 minuten, afhankelijk van de leeftijd en de spanningsboog. Hoe lang de totale behandeling duurt, hangt af van de hulpvraag en de indicatie. Gemiddeld gaat het om 15 tot 30 behandelingen. Bij de therapie betrekken we ouders en begeleiders, docenten en hulpverleners.

  • Vaktherapie is een andere manier van behandelen; niet praten, maar doen en ervaren. Andere vormen van vaktherapie zijn beeldende therapie, danstherapie, dramatherapie, muziektherapie, en psychomotorische therapie.

Speltherapie bij jou in de buurt

Je weet nu meer over speltherapie. Voor deze therapie kun je terecht bij onze poliklinieken door het Nederland. Vind een polikliniek in de buurt.

De poliklinieken zijn onderdeel van expertisecentrum Advisium. Daar werken specialisten met veel kennis en expertise om mensen met een (licht) verstandelijke beperking en/of andere beperking te onderzoeken, behandelen en te begeleiden. Dankzij de bundeling van deze kennis en expertise vinden we altijd een oplossing.

Contact

Kunnen we je helpen?

Wil je meer weten over speltherapie. Of heb je een vraag? We helpen je graag op weg. Je kunt ons op verschillende manieren bereiken. Per telefoon, e-mail of via social media. Net wat jij prettig vindt. Van maandag tot en met vrijdag zitten wij klaar om jouw vragen te beantwoorden. Van 08.00 uur in de morgen tot 18.00 uur in de avond.

Neem contact op