Leven met het Foetaal Alcohol Syndroom (FAS)

Dit is Sena. Tijdens de zwangerschap heeft haar moeder alcohol gedronken. Daarom heeft ze het Foetaal Alcohol Syndroom. Het leven is niet altijd gemakkelijk. Ze heeft een verstandelijke beperking. Ze is hyperactief en is vaak angstig. Gelukkig krijgt ze goede ondersteuning van betrokken specialisten.

Meer over Sena:

 • Sena woont samen met anderen in een huis in de wijk. Ze krijgt er de begeleiding die ze nodig heeft.
 • Sena is vaak bang, verdrietig of boos. Ze heeft zichzelf dan niet meer in de hand. Samen met de psycholoog werkt ze aan haar stemmingen.
 • Sena heeft moeite met leren. Op de ZMLK-school krijgt ze de begeleiding die ze nodig heeft.
 • Sena vindt het lastig om vrienden te maken. Haar begeleider helpt haar daarbij. Ze wordt steeds zelfstandiger.
 • Sena kan het goed vinden met haar begeleiders. Zij begrijpen haar. En ze zijn er altijd voor haar.

Wat is het Foetaal Alcohol Syndroom?

Het Foetaal Alcohol Syndroom ontstaat door alcoholgebruik van de moeder tijdens de zwangerschap. Via het bloed van de moeder en de placenta komt de alcohol ook in het bloed van de ongeboren baby. De lever van de baby kan de alcohol echter niet afbreken. Hierdoor ontstaat schade aan de hersenen. Mensen met FAS hebben bepaalde lichamelijke kenmerken (zoals een kleine hoofdomtrek en een afgeplat gezicht), een slechte spierbeheersing en taal- en spraakproblemen. De geheel van alle voorkomende gevallen van FAS wordt FASD genoemd: Fetal Alcohol Spectrum Disorder.

Hoe kunnen we mensen met FAS helpen?

Je wilt dat jouw kind of familielid zich goed ontwikkelt. En dat hij of zij een prettig leven heeft. Daar helpen wij je graag bij. Daarom kijken we samen met jou en onze collega's met verschillende deskundigheid naar hoe we jouw vraag zo goed mogelijk kunnen beantwoorden.

 • De meeste mensen met FAS kunnen niet zonder begeleiding wonen. Ze hebben bijvoorbeeld een duidelijke dagstructuur nodig. ’s Heeren Loo heeft door heel Nederland geschikte woonvormen met deskundige begeleiding en alle specialismen die nodig zijn.

  Woont je kind thuis? Dan is een logeerhuis misschien een goede oplossing. Je kind leert dan omgaan met anderen. En je hebt even tijd voor jezelf.

 • Mensen met FAS zijn vaak hyperactief en hebben moeite om hun emoties te beheersen. Ze zijn vaak angstig, verdrietig, boos of agressief. De kans op een alcohol- of drugsverslaving is groter. Bovendien belanden ze sneller in de criminaliteit. Ook gedrag dat valt binnen het autistisch spectrum komt veel voor.

  De therapeuten van ’s Heeren Loo bieden de begeleiding die jouw kind of familielid nodig heeft. We onderzoeken, maken een plan van aanpak en behandelen.

 • Mensen met FAS hebben vaak problemen met eten en slapen. Ze hebben meestal een lage spierspanning en coördinatieproblemen. Soms hebben zij een lichte verlamming aan één zijde van het lichaam (hemiparese). Dit alles zorgt voor problemen met bewegen.

  Bij ’s Heeren Loo werken gespecialiseerde fysiotherapeuten die alles weten over de problemen van mensen met een beperking. Samen werken we aan een betere motoriek.

 • Omgaan met anderen is lastig voor mensen met FAS. Dat komt omdat ze andere mensen vaak niet goed begrijpen. En andere mensen begrijpen hen niet goed. Ze zijn vaak opvliegend en hebben moeite met onverwachte situaties. Mensen met FAS weten niet goed hoe ze zich moeten gedragen en hebben geen inzicht in oorzaak en gevolg. Zo gebeurt het dat ze anderen ongepast aanraken.

  Jouw kind of familielid krijgt goede ondersteuning van een begeleider, ook als het gaat om sociale contacten en vriendschappen. Eventueel schakelen we een therapeut in.

 • Mensen met FAS kunnen een situatie niet altijd overzien en kunnen mondelinge opdrachten niet omzetten in acties. Kinderen en pubers met FAS hebben vaak moeite met leren. Ze begrijpen vaak niet goed wat ze moeten doen. Daarom vinden ze het lastig om instructies op te volgen. Of ze vergeten wat ze moeten doen. Dat vraagt dus om onderwijs dat is afgestemd op hun mogelijkheden en behoeften. ’s Heeren Loo biedt hoogwaardig speciaal onderwijs op meerdere locaties.

  Meer over leren.

Contact

Kunnen we je helpen?

Wil je meer weten over het Foetaal Alcohol Syndroom. Of heb je een vraag? We helpen je graag op weg. Je kunt ons op verschillende manieren bereiken. Per telefoon, e-mail of via social media. Net wat jij prettig vindt. Van maandag tot en met vrijdag zitten wij klaar om jouw vragen te beantwoorden. Van 08.00 uur in de morgen tot 18.00 uur in de avond.

Neem contact op
Terug naar boven