Jeugdhulpverlening: Beter met thuis

Je wordt wakker in de leergroep om 8 uur. Net als thuis. Je gaat douchen, aankleden en ontbijten. Daarna ga je naar school. Sommige dingen vind je te moeilijk. En daardoor gaat het thuis niet zo lekker. Op de leergroep leer je hoe het beter kan. Zodat het straks wél goed gaat tussen jou en je ouders.

De leergroep heet: ‘Beter met Thuis’. Jullie krijgen een vaste begeleider. De begeleider komt ook elke week bij jouw ouders thuis. Samen praten zij over hoe het met jou gaat, thuis én in de leergroep. Jij en je ouders leren dus heel veel. Het doel is dat jij na de behandeling weer thuis gaat wonen. En dat het dan goed gaat. Daarom krijg je ook thuis nog een tijdje begeleiding. Dit heet: ambulante begeleiding.

Lees de verhalen van Samira, Finou en Karin:

 • Samira

  Ik logeer een paar dagen per week op de leergroep. Vanuit school ga ik daar naartoe. Ik heb er vriendinnen en we spelen voetbal. Ik leer er hoe ik moet omgaan met anderen. En ik leer hoe ik beter omga met hoe ik mij voel. Zodat ik niet meer zo boos of verdrietig word. Na een paar dagen ga ik weer naar huis, naar mijn ouders. Joke begeleidt mij op de leergroep. Zij komt elke week bij mijn ouders thuis om met hen te praten. Over hoe het met mij gaat en wat ik leer. En hoe we dat thuis kunnen oefenen.

 • Finou

  Het is hier anders dan een gewone woongroep. Want je hebt dezelfde regels als thuis. En iedereen heeft andere regels, omdat iedereen een ander leerdoel heeft. Ik vind het wel fijn hier. Het is echt zo’n huiselijke sfeer. En je kan hier ook best wel veel leren. Zelfstandiger worden en boodschappen doen. Zelf gaan koken. Als ik hier kom, voel ik me best wel thuis.

 • Karin

  Ik vond het best heftig dat Dominique niet altijd thuis was. Maar het heeft ons veel gebracht. Zowel Dominique als wij hebben veel geleerd. Er zijn minder conflicten en we hebben weer plezier met elkaar. Dat waren we kwijt. Doordat Miriam Dominique op de groep ook begeleidde, kende zij haar goed en snapte zij waar we thuis tegenaan liepen. Ze heeft ons goed geholpen.

Beter met thuis is:

 • Voor kinderen van 6-16 jaar met een lichte verstandelijke beperking (en misschien gedragsproblemen)
 • Maximaal 4 dagen per week logeren in een leergroep
 • Leren omgaan met hoe jij je voelt en gedraagt
 • Werken aan dezelfde doelen als thuis (en op dezelfde manier)
 • Ook deskundige begeleiding voor jouw ouders thuis
 • Na maximaal 9 maanden krijg je weer alleen begeleiding thuis

Is Beter met Thuis iets voor jou? Denk dan hier alvast over na:

 • Het gaat thuis niet zo lekker. Jouw ouders willen graag extra hulp. En jij eigenlijk ook wel. Maar wát hebben jullie precies nodig? Wat wil jij zelf leren? En wat hebben je ouders nodig om jou beter te kunnen begeleiden en opvoeden? Het is goed om daar alvast over na te denken en het op te schrijven.

 • We komen graag bij jullie thuis om te luisteren en te praten. We vragen dan van alles. Wat gaat er nu al goed thuis? En welke hulp hebben jullie thuis nodig? En wat willen jullie bereiken? We luisteren goed naar jou en je ouders.

  Wil jij graag beter leren omgaan met boosheid, verdriet of angst? Wil je zelfstandiger worden? En wil je graag sociale vaardigheden leren? We horen graag wat jij vindt en wilt. Ook je ouders willen vast graag met iemand praten. Bijvoorbeeld over de opvoeding en jouw ontwikkeling. Zodat het thuis weer gezelliger wordt. En zodat jij je goed ontwikkelt.

 • ‘Beter met Thuis’ is in drie plaatsen: in Amersfoort, Arnhem en Ede. Waar wil jij het liefst naartoe? Natuurlijk kun je een kijkje komen nemen, samen met je ouders. Dan kun je beter kiezen.

 • Beter met Thuis kost geld. Maar dat hoeven je ouders niet zelf te betalen. Ze hebben dan wel toestemming nodig voor deze hulp. Dit heet: een indicatie of een beschikking. In een indicatie staat welke zorg jij nodig hebt. Ingewikkeld? We helpen jouw ouders graag bij het aanvragen van een indicatie.

 • Ga jij overdag naar school of stage? Dan heb je misschien taxivervoer nodig van de leergroep naar school of stage. En weer terug naar de leergroep. Het is best lastig om taxivervoer te regelen. Wij helpen je ouders graag. We helpen je er graag bij. We kunnen het vervoer niet altijd zelf regelen, maar we kunnen je wel helpen bij het regelen.

Neem een kijkje bij:

Beter Met Thuis op Drentsestraat 24-26 in Amersfoort

In deze Beter met Thuis-leergroep kunnen zeven kinderen/jongeren een aantal dagen per week verblijven.

Lees meer

Meer weten

We vertellen je graag meer over Beter met Thuis.

Neem contact op
Terug naar boven