Intensieve ambulante gezinsbehandeling (IAG)

Thuis bij Alice gaat het niet zo goed. Er is veel ruzie en de spanningen lopen hoog op. Iedereen heeft er last van. Behandelaar Marieke komt 1x per week langs. Met Alice werkt ze aan hoe ze haar gevoelens op tijd en beter kan uiten. En met haar ouders praat zij over hoe bij hen stress en ruzies ontstaan en hoe ze dat kunnen veranderen. Ook werken ze samen aan meer duidelijkheid en structuur in het gezin. Daarnaast leren zij hoe ze Alice kunnen helpen als het haar te veel wordt en welke vrienden en familieleden het gezin kunnen ondersteunen. Zo keren de rust en het vertrouwen in het gezin weer terug.

 • Miranda

  “We zijn als gezin super begeleid. Onze dochter Maaike heeft veel geleerd: ze is zelfstandiger en heeft meer zelfvertrouwen. Wij weten nu dat we Maaike niet moeten overvragen en duidelijk moeten zijn. Het was fijn om te horen dat we ook veel goed deden. Je bent toch onzeker over je aanpak. Ook de andere kinderen krijg nu meer aandacht. Ik ben niet meer bang voor de toekomst, we vinden samen de weg wel.”

 • Klaas

  “Ik ben blij dat ik weer thuis woon. Het gaat nu veel beter. Vroeger hadden we altijd ruzie. Dan ging ik slaan en dingen kapot maken en werden mijn ouders heel boos. Daardoor werd ik alsmaar kwader en liep ik weg. Nu laten ze me even met rust als ik boos ben. Daarna praten ze met mij over wat er met me is. Ze luisteren dan goed en we kijken hoe we het kunnen oplossen. Dat hebben we geleerd van de behandelaar.”

 • Marieke

  “Het mooie aan mijn werk vind ik de diversiteit van cliënten: van jong tot oud, van een licht verstandelijke beperking tot hele ingewikkelde problematiek. We doen er alles aan om de cliënt thuis te laten wonen. Bij de één kom je eens in de week een paar uur, bij de vaker. Met mijn grote netwerk kan ik cliënten goed ondersteunen en weet ik de weg bij instanties en de gemeente.”

Intensieve ambulante gezinsbehandeling (IAG) is:

Wil je IAG voor jouw gezin? Je leest hieronder wat dat inhoudt.

 • Voor gezinnen met een kind/kinderen of een ouder met een verstandelijke beperking
 • En die ook problemen hebben op meerdere levensgebieden
 • Voorkomen uit huisplaatsen van een kind/kinderen
 • Begeleiding om een uithuisgeplaatst(e) kind/kinderen weer thuis te laten wonen
 • Verbeteren van ontwikkelingsmogelijkheden van het kind
 • Verminderen van moeilijk verstaanbaar gedrag van het kind
 • Versterken van opvoedvaardigheden en van de ouders
 • Versterken sociaal netwerk van het gezin
 • Communicatie en de relaties in het gezin versterken

Denk hier vast over na:

We kunnen je helpen met intensieve ambulante gezinsbehandeling. Met onze uitleg hieronder kun je vast nadenken over wat je wil en belangrijk vindt.

 • Wat heb je nodig om je kind(eren) goed en prettig te kunnen opvoeden? Welke andere problemen spelen in jouw gezin? En wat heb je nodig om deze problemen aan te pakken. Het helpt om dit en eventuele andere vragen al voor het eerste gesprek op te schrijven.

 • De behandeling bestaat uit gesprekken over hoe we problemen in het gezin kunnen oplossen. We werken aan het inzicht krijgen in het eigen gedrag van de gezinsleden en het aanleren van vaardigheden. Daarbij gaan we uit van de vaardigheden en kracht die er al in het gezin zijn. Ook werken we aan het vergroten en benutten van het sociaal netwerk van het gezin.

  De duur van de behandeling hangt af van de situatie in het gezin. Afhankelijk van de situatie is dit soms korter of langer. Heeft het gezin langer ondersteuning nodig? Na en/of naast deze behandeling wordt soms ambulante begeleiding of praktisch pedagogische gezinsondersteuning gegeven.

  We werken samen met andere organisaties op het IAG-platform

 • Intensieve ambulante gezinsbehandeling wordt betaald vanuit de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) of de Jeugdwet. Voor de Wmo heb je toestemming nodig van de gemeente. Dit heet een beschikking. Voor vergoeding vanuit de Jeugdwet heb je een indicatie nodig. Ingewikkeld? Wij helpen je graag verder. Lees meer over het aanvragen van een beschikking of indicatie 

Contact

Wil je meer weten over Intensieve Ambulante Gezinsbehandeling? Of heb je een andere vraag? We helpen je graag op weg. Je kunt ons op verschillende manieren bereiken. Per telefoon, e-mail of via social media. Net wat jij prettig vindt. Van maandag tot en met vrijdag zitten wij klaar om jouw vragen te beantwoorden. Van 08.30 uur in de morgen tot 17.30 uur in de avond.

Contact ons