Doofheid met complexe problematiek
Doofheid betekent niet dat je helemaal niets meer hoort, maar dat je een gehoorverlies hebt van meer dan 90 decibel. Het restgehoor is bijvoorbeeld onvoldoende voor het ‘horen’ van gesproken taal. Naast hun doofheid hebben onze cliënten andere aandoeningen of beperkingen. Deze kunnen fysiek, psychisch, cognitief, psychiatrisch of psychosociaal zijn. Deze combinatie van deze aandoeningen met doofheid noemen we ‘doofheid met complexe problematiek’. Hij komt vrij veel voor bij onze cliënten.
Waar heb je last van?
Als je doof bent, kan het lastig zijn om sociale contacten aan te gaan en te onderhouden. Frustratie en/of eenzaamheid liggen op de loer. Daarnaast is het moeilijker om alle informatie uit je omgeving mee te krijgen. Dit heeft gevolgen voor bijvoorbeeld je werk en relaties. Hoe richt je je toekomst dan op een zinvolle manier in en hoe weet je wie je bent en waar je bij hoort? Hoe geef je invulling aan je dag? Hoe ga je om met je wens om een relatie te hebben? Hoe ga je om met tegenslagen en beperkingen?
We helpen je graag
We helpen je graag bij het zoeken naar antwoorden op deze vragen en helpen je bij het vormgeven van jouw leven: zo gewoon mogelijk, met regie over je leven en met kansen om jezelf te ontwikkelen. We hebben ruim 50 jaar kennis van en expertise in het begeleiden en behandelen van mensen met doofheid en bijkomende complexe problematiek. Ook volgen onze medewerkers voortdurend scholing en trainingen.
-
Goede communicatie staat voorop
Onze begeleiders en behandelaars weten veel over doofheid en de dovencultuur. Natuurlijk communiceren ze met jou in gebarentaal. Ook kunnen zij ondersteunende middelen gebruiken bij de communicatie (totale communicatie). Want pas als we elkaar goed begrijpen, kun jij je veilig voelen en kunnen we jou goed begeleiden en behandelen. We beginnen altijd met een kennismakingsgesprek. Daarin bespreken we je wil bereiken en wat je daarvoor nodig hebt. Daarna spreken we af hoe we jou het beste kunnen helpen, zowel bij je doofheid als bij andere problematiek.
Aandacht voor veel levensgebieden
Je kunt bijvoorbeeld begeleiding nodig hebben bij het plannen en organiseren van je leven, de lichamelijke verzorging, het omgaan met emoties, het vormgeven van sociale relaties, werk of dagbesteding en het zingeven aan je leven. Misschien heb jij ook behandeling nodig voor rouw en verlies, relaties, intimiteit en seksualiteit, emotieregulatie of traumaverwerking.Nieuwe vaardigheden
De behandeling kan bestaan uit gesprekken, opdrachten en oefeningen. Bijvoorbeeld om nieuwe vaardigheden te leren of om te leren omgaan met een probleem. We doen dat samen met begeleiders en de mensen om jou heen. Hierdoor kun je wat je geleerd hebt, ook na de behandeling blijven toepassen. Als het nodig is kan fysiotherapie of ergotherapie ook onderdeel zijn van de behandeling. -
Woon je zelfstandig? Dan heb je misschien bij sommige dingen ondersteuning nodig. Denk aan afhandelen van je post en administratie of het opbouwen en onderhouden van sociale contacten. We kunnen je daarbij helpen. Wel heb je dan een beschikking van de gemeente nodig. Zodra je die hebt brengen we samen in kaart waar je ondersteuning bij nodig hebt en of we die kunnen geven. Samen met je begeleider maak je afspraken over de ondersteuning. Deze ondersteuning zetten we in een SamenWerkplan. Zo hou jij de regie.
Contact
Heb je vragen of wil je je aanmelden? Bel dan gerust met de afdeling Klant en Advies via telefoonnummer 088 - 037 90 30. Van maandag t/m donderdag van 9.00 uur tot 16.30 uur en vrijdag van 9.00 - 12.30 uur krijg je ons meteen aan de lijn. Buiten die tijden kun je de voicemail inspreken of een e-mail sturen naar klantadvies.dnb@sheerenloo.nl.