Historie

Historie
De historie van Boldershof

Huize Boldershof, in 1907 gestart in Druten door religieuzen, werd Stichting Waalborg na een fusie met de Graaf Reinald Stichting met vestigingen in het Land van Maas en Waal en in de Betuwe/Bommelerwaard. Sinds 2005 maakt de zorginstelling voor mensen met een verstandelijke beperking deel uit van ‘s Heeren Loo.

Het eerste paviljoen Montfort
Boldershof is gesticht door uit Frankrijk verdreven religieuzen, de Dochters der Wijsheid, Filles de la Sagesse. De zusters wilden zich inzetten voor het hulpbehoevende kind. Het eerste paviljoen Montfort bood ruimte aan vijftig kinderen en was al snel te klein. Uiteindelijk woonden er zeshonderd mensen met een verstandelijke beperking op het terrein.

Het nieuwe Boldershof
In de jaren zestig ontstond het nieuwe Boldershof. Onder architectuur van Jos Bedaux verrezen er moderne paviljoens en een verpleegstersflat. Er kwam een apart paviljoen met voorzieningen voor meervoudig beperkte bewoners, inclusief zwembad, fysiotherapie, ergotherapie, gymzaal en logopedie. Verder een kinderboerderij en rijtjeswoningen met de voordeur aan de Heersweg.

Verandering in de jaren negentig
Midden jaren negentig verhuisden 260 bewoners naar Geldermalsen en Tiel in het kader van de deconcentratie. Het rechtlijnige terrein ging op de schop en de Bedaux-paviljoens werden gesloopt. De nieuwe woningen werden huiselijker en de woongroepen kleiner. En er kwamen huizen voor Drutenaren met als doel omgekeerde integratie.

Zelfvoorzienend
Boldershof is lang zelfvoorzienend geweest met eigen huisvesting, dagbesteding, onderwijs, boerderij, keuken, bakkerij, naaikamer, wasserij, kapper, schoenmaker, tuindienst, boomgaarden en technische dienst. Ook was er een eigen begraafplaats en een engelenhuisje om bewoners op te baren en sectie te verrichten. De gemeente verhuurt dit huisje nu als kunstenaarsatelier.

En nu..
De woningstichting is de huidige eigenaar van de Boldershof oudbouw. De Boldershofkapel is in particulier bezit, evenals het rectorshuis en de voormalige school die later klooster werd. In 2008 is de kapel geheel gerestaureerd in de oorspronkelijke stijl van architect Eduard Cuypers. Paviljoen Célestine werd in de jaren tachtig gesloopt. Marie Antoine, het sanatorium uit de jaren dertig, is in eigen bezit gebleven met nog altijd een medische functie. Het voormalige terrein is nu openbare weg. De straatnamen hebben een Boldershofachtergrond.

Contact

Heb je hulp nodig?

Wil je meer weten over locatie Boldershof in Druten. Of heb je een vraag? We helpen je graag op weg. Je kunt ons op verschillende manieren bereiken. Per telefoon, e-mail of via social media. Net wat jij prettig vindt. Van maandag tot en met vrijdag zitten wij klaar om jouw vragen te beantwoorden. Van 08.00 uur in de morgen tot 18.00 uur in de avond.

Routebeschrijving naar Boldershof

Neem contact op